НОВИНИ


Доц. Киселова: Най-сериозният подводен камък е Главчев да се върне при президента и да каже, че не се е справил

2 2776 03.04.2024
Доц. Киселова: Най-сериозният подводен камък е Главчев да се върне при президента и да каже, че не се е справил
БГНЕС

Най-сериозният подводен камък е възможността Димитър Главчев да се върне при президента и да каже, че не се е справил със задачата. Мисля, че има опасност това да се случи – възможно е да не се намерят 19 пълнолетни граждани, които да са съгласни за няколко месеца да напуснат длъжността, която заемат, за да станат служебни министри.


Това заяви преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова в ефира на Нова нюз.

 

По думите ѝ това могат да бъдат пенсионери или безработни: „При тях бързо могат да се отстранят тези пречки. Представете си да сте директор на дирекция, да станете министър и после да се върнете обратно в администрацията – възможно е, но когато си бил на толкова висока позиция, съвсем резонно е да не можеш да се върнеш на по-ниската.“

„Ива Митева беше експерт в рамките на НС, стана председател, после опита да се върне, но по неприятен начин беше освободена и сега води дело. В момента въпросът да се намерят експерти, които да са неутрални, да са по-добри от сегашните – тези високи изисквания са разумни за едно редовно правителство. Преди много по-лесно беше да се изберат измежду подчинени на президента или да са представители на бизнеса“, поясни още тя.

 

Според нея е възможно тези министри от редовния кабинет „Денков“, които не подадоха заявления, че не е разговаряно с тях при внесения проектокабинет на Мария Габриел, да станат служебни такива.

„Първоначалната идея беше правителството в оставка да се трансформира в служебно, но вместо това се сложиха юзди на президента, за да го опитомят, като му поставят условие да се съобрази и да избира измежду листа. Ако Главчев не се справи – има изход, но е екзотичен. Някой от 239-те, изключвайки Желязков, да се съгласи да бъде избран за председател на НС, президентът да възложи на Желязков да състави правителство.

 

Ако президентът обаче прецени, че Главчев не се справя, тогава ще сме изправени пред сериозно предизвикателство“, уочни Киселова.

 

„Страхувам се, че тези 480 депутати по време на служебното правителство могат да направят неща, които в нормално състояние дори не биха си помисляли, че могат да внесат, камо ли да гласуват. Те не могат да си представят под формата на популистки предложения какви поразии могат да бъдат направени. Това не е целта на парламентарния контрол“, подчерта още тя.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама