НОВИНИ


Мария Габриел не е получавала покана за участие в служебния кабинет

2 2421 04.04.2024
Мария Габриел не е получавала покана за участие в служебния кабинет
Вицепремиерът в оставка и външен министър Мария Габриел БГНЕС

Вицепремиерът в оставка и външен министър Мария Габриел заяви в отговор на въпрос на БНР, че не е получила покана за участие в служебния кабинет. Тя говори пред журналисти на влизане в НАТО за втория ден от заседанието на външните министри от пакта.


"Позволете ми да не коментирам, все още съм част от правителството Денков-Габриел", отговори тя на въпрос дали ще остане в политиката и след европейските избори.

 

Относно участието си в служебния кабинет министър Габриел бе категорична:



"Не, нямам покана. Не мисля, че мога да коментирам повече каквото и да било. За мен е много важно наистина до последния ден на работата на това правителство да бъдем активни, да изразяваме позиция, както и днес, да показваме, че България е един надежден и доверен партньор", обясни тя.

 

Запитана доколко е възможно да има обрат във вътрешната политика, Габриел каза следното:

 

"На този етап не виждам такава опасност. Разбира се, вярвам в отговорността на всеки един, който ще заеме поста на министър и ще бъде част от правителство, наистина да покаже тази последователност и да продължат целенасочените усилия по основни приоритети, които имаме, включително външнополитическите – Шенген, еврозона, членство в ОИСР".



Във връзка с резолюцията на "Възраждане" за излизане на България от НАТО, вицепремиерът в оставка посочи:

 

"Мисля, че в България имаме критична маса от трезвомислещи хора, които много добре осъзнаваме, че, защото сме в НАТО, България е толкова силна, толкова независима и с толкова високо ниво на сигурност. Никога преди това в нашата история ние не сме имали тази възможност".

 

По отношение на информацията, получена от германското разузнаване, че у нас има открити оръжия на Хамас, тя открои ролята на Алианса:



"Следя информацията в медиите. Вярвам в доброто сътрудничество със службите в ЕС, с НАТО. Ето това е сътрудничеството, което ни носи принадлежността към ЕС и НАТО, защото, когато става въпрос за заплахи за сигурност, ние не сме сами".

 

Министрите на външните работи на страните от НАТО са Брюксел, където ще отбелязват 75 години от основаването на Алианса.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама