НОВИНИ


И Русия се изказа на 75-ата годишнина на НАТО: "Русия и НАТО вече са в пряка конфронтация"

1 2590 04.04.2024
И Русия се изказа на 75-ата годишнина на НАТО:
Дмитрий Песков БГНЕС

Русия и НАТО вече са в "пряка конфронтация", заяви Кремъл, когато воденият от САЩ алианс отбеляза 75-ата си годишнина в четвъртък, предаде "Ройтерс".


Поредните вълни на разширяване на НАТО на изток са във фокуса на вниманието на президента Владимир Путин, който преди две години започна война в Украйна със заявената цел да попречи на алианса да се приближи до границите на Русия. Вместо това войната активизира НАТО, който отново се разшири с присъединяването на Финландия и Швеция.



Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери: "Всъщност отношенията вече са се понижили до нивото на пряка конфронтация".


НАТО "вече е замесена в конфликта около Украйна (и) продължава да се придвижва към нашите граници и да разширява военната си инфраструктура към нашите граници", каза той.


Путин неведнъж е заявявал, че Русия е била измамена от Запада след края на Студената война, тъй като съюзът на Москва с Варшавския договор беше разпуснат, но НАТО се придвижи на изток, като прие бившите членове на пакта и трите балтийски държави, които бяха част от Съветския съюз.

 

Западът отхвърля тази версия, заявявайки, че НАТО е отбранителен съюз и присъединяването към него е демократичен избор на страните, които са се отървали от десетилетията на комунистическо управление.


НАТО помага на Украйна да се бори за оцеляването си пред лицето на руската агресия и е предоставила на Киев модерни оръжия, обучение и разузнаване.


Според Русия това де факто прави НАТО страна в конфликта. През февруари Путин заяви, че пряк конфликт между Русия и НАТО би означавал, че планетата е на крачка от Трета световна война.

 

Украинският външен министър днес направи особено конкретно и точно изказване по повод годишнинаа от създаването на НАТО. Дмитро Кулеба призова държавите от НАТО да осигурят за неговата страна повече системи "Пейтриът".



"Не бих искал да развалям празника, но днес съм тук, докато Украйна понася невиждани удари с ракети и дронове от Русия, снощи Харков беше ударен с хиляди дронове", посочи той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама