НОВИНИ


Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС, информира Европол

7 2553 05.04.2024
Българи са сред основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС, информира Европол
Европол

Българи, румънци, сърби и украинци са основните участници в най-опасните престъпни мрежи за трафик на хора в ЕС с цел трудова и сексуална експлоатация. Това сочат данните в доклад на Европол.


В документа, цитиран от Николай Желязков, кореспондент на БТА, се отбелязва, че в Съюза действат 821 опасни престъпни мрежи, свързани с търговия с наркотици (основно кокаин), цигари, трафик на хора и изнудване. Най-често участниците в тези организации са от страни от Западните Балкани, главно от Албания, а също от Турция и Мароко. Пазарът на наркотици е един от основните източници на насилие в ЕС и на приходи за организираната престъпност. Прането на пари и корупцията са заплаха за върховенството на закона и основните свободи, допълни тя.

 

Вътрешната сигурност на ЕС е заплашена от дейността на тези групи с 25 000 членове от 112 националности, половината от тях са свързани с търговията с наркотици, посочи директорът на Европол Катрин де Бол. По нейните думи 86 на сто престъпните организации имат и законен бизнес, най-често в строителството и хотелиерството, и така се перат пари. Де Бол добави, че представеният днес доклад е най-задълбоченото изследване на европейските престъпни мрежи досега.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама