НОВИНИ


Британското разузнаване: Русия е поставила под държавен контрол около 180 компании, на стойност 11,5 млрд. долара

1 3039 05.04.2024
Британското разузнаване: Русия е поставила под държавен контрол около 180 компании, на стойност 11,5 млрд. долара
БГНЕС

"Русия е поставила под държавен контрол около 180 компании, вероятно на стойност приблизително 11,5 милиарда щатски долара, от началото на инвазията ѝ в Украйна през февруари 2022 г."


Това се отбелязва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.

 

Изтъква се освен това, че чуждестранните компании почти със сигурност са били приоритетни, включително тези, притежавани от руснаци, които живеят в чужбина.



Британското разузнаване твърди, че това е много вероятно поради желанието на държавата да редуцира външните (особено западните) връзки в руската икономика.

 

Руската държава преразпределя активи на близки до Кремъл бизнесмени, които насърчават войната в Украйна. Тази деприватизация вероятно е свързана с призива на руския държавен глава Владимир Путин в речта му за състоянието на нацията през февруари за нов националистически елит, изкован от войната в Украйна.

 


Споменава се също, че увеличените разходи за отбрана почти със сигурност са увеличили финансовия натиск върху руската държава, заедно с икономическите санкции и изтичането на капитали от страната от началото на инвазията.

 

Много е вероятно руската държава да установи по-голям контрол върху компании в "стратегически" индустрии, като например отбраната, смятат от британското Министерство на отбраната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама