НОВИНИ


McDonald's изкупува обратно израелски ресторанти след бойкот

1 2467 05.04.2024
McDonald's изкупува обратно израелски ресторанти след бойкот
Продажбите пострадах от бойкота на марката

McDonald's ще изкупи обратно всички свои израелски ресторанти, след като продажбите пострадаха от бойкота на марката заради предполагаемата ѝ подкрепа за Израел. Гигантът в областта на бързото хранене беше критикуван, след като негов израелски франчайз раздаде хиляди безплатни ястия на израелски войници.


McDonald's заяви, че е постигнал споразумение с франчайзополучателя Alonyal за връщането на 225 обекта. През януари тя заяви, че войната между Израел и Хамас е оказала "значително въздействие" върху бизнеса.


Широко разпространените протести са засегнали продажбите в Близкия изток, Индонезия и Франция. Alonyal, която е ръководена и притежавана от главния изпълнителен директор Омри Падан, управлява ресторанти на McDonald's в Израел повече от 30 години.


Макдоналдс използва франчайзингова система, което означава, че отделните оператори получават лиценз за управление на обекти и наемане на персонал.


Бойкотът на "Макдоналдс" беше предизвикан, след като държави с преобладаващо мюсюлманско население като Кувейт, Малайзия и Пакистан направиха изявления, с които се дистанцираха от фирмата.


Дни след атаките на Хамас срещу Израел през октомври миналата година и ответните действия на Израелските сили за отбрана (IDF) франчайзополучателят на Макдоналдс заяви в социалните медии, че е "дарил и продължава да дарява десетки хиляди ястия на частите на IDF, полицията, болниците, жителите около ивицата и всички спасителни сили".


Гласовити протести бяха организирани по целия свят, тъй като бойкотът се разпространи отвъд Близкия изток. Освен ресторантите в региона, бяха засегнати и предприятията на Макдоналдс във Франция, Индонезия и Малайзия.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама