ПОЛИТИКА


Живко Коцев остава главен секретар на МВР, подал оставка под натиск от Калин Стоянов и прокуратурата /видео/

22 4386 05.04.2024
Живко Коцев остава главен секретар на МВР, подал оставка под натиск от Калин Стоянов и прокуратурата /видео/

"Главният секретар на МВР Живко Коцев вчера е подал заявление за освобождаване от длъжност по собствено желание под натиск от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и много високопоставени лица от прокуратурата". Това заяви министър-председателят в оставка Николай Денков на брифинг в Министерския съвет, в който участва и Коцев. Той обяви, че оттегля оставката си и остава в МВР.


"Вчера получих доклад от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, в който се предлагаше да бъде освободен г-н Живко Коцев като главен секретар на МВР и да бъде освободен от длъжност. В доклада пишеше, че това става по желание на г-н Коцев. Поисках лична среща с него. Оказа се, че той е подал молба за напускане под натиск както от страна на министъра на вътрешните работи, така и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", заяви Денков.



"Заставам пред вас с ясното съзнание и воля да оттегля своята подадена оставка. Оставка, която е провокирана и подадена под огромен психологически и морален натиск. Виждам какво се случва в системата на МВР. Аз самият съм служител повече от 30 години и кариерата ми е преминала изцяло в правоохранителните структури", заяви той.

 

По думите му първоначалната му реакция била "на огромно разочарование, обида и болка за отношението спрямо него":

 

"Забелязвам, че срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дикредитира - като личност и професионалист. От сряда насам не спират спекулациите и внушенията спрямо мен и моята личност. Очаквам в следващите дни тази кампания да придобие невиждани мащаби и да се разгърне в още по-голям спектър".

 

"Моята оставка бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста на министър на вътрешните работи (точно това бе заявено по-рано днес от Димитър Главчев, при предлагането на Стоянов, бел. ред.) Това обстоятелство ме задължава като професионален и морален дълг да се върна и работя. Не става въпрос за мен като личност, а за всички български граждани, на които трябва да осигурим ред", добави главният секретар на МВР. 



"Вчера и аз не знаех къде е г-н Коцев. Нямаше връзка с него, бяха взели телефона му. Имаше период, в който никой нямаше връзка с него. Той е професионалист. 33 години служба в МВР. Той е с безупречна репутация. Затова си дава сметката, че бягството в този случай е грешният ход", обясни акад. Денков.

 

По-рано кандидатът за служебен премиер Димитър Главчев представи проект на структура и състав на служебен кабинет, а президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи избори две в едно на 9 юни – предсрочни парламентарни избори и избори за европейски парламент.

 

ПП-ДБ, формацията на акад. Денков, изрази възмущението си от предлагането именно на Калин Стоянов като вътрешен министър, както и от кандидата за правосъден министър Мария Павлова, заместник на главния прокурор Борислав Сарафов. Петков вижда "ярко политическо оцветяване" и при кандидата за министър на електронното управление - Валентин Мундов. По думите му Георги Гвоздейков ще бъде изключен от ПП, ако стане служебен министър на транспорта.

 

Възраженията срещу Калин Стоянов бяха по отношение честността на вота.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама