НОВИНИ


Лекар: Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия

6 2439 06.04.2024
Лекар: Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия
Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова Стопкадър: Нова телевизия

"Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия. Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство?"


Това въпрос зададе в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

По думите й проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, смята тя.Според нея решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, посочи медицинският специалист.

 

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, допълни експертът.Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини, за миналата година, е 93%. Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие”, допълни тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама