НОВИНИ


Лекар: Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия

6 2532 06.04.2024
Лекар: Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия
Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова Стопкадър: Нова телевизия

"Не е възможно нещо да съществува само на електронна рецепта и да го няма на хартия. Какво се случва, когато има срив в системата и трябва да се изчака връзката да бъде възстановена, а пациентът чака лекарство?"


Това въпрос зададе в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

 

По думите й проблемите, за които се говори вече 4 месеца, свързани с електронните рецепти, не са решени. „Нека да има възможност да се изписват хартиени рецепти, когато няма възможност да се изпише електронна”, смята тя.



Според нея решението за евтини лекарства за сърдечно-съдови болести е довело до огромни опашки пред кабинетите. „Проблемът идва от там, че безплатното лекарство не може да съществува на една рецепта с лекарство, за което трябва да се плати, а медиците в момента трябва да преработят всички рецепти”, посочи медицинският специалист.

 

„Не е възможно да се работи по тази административен начин. Не трябва да се вкарват безумни административни тежести”, допълни експертът.



Николова добави, че покритието в България на задължителните ваксини, за миналата година, е 93%. Тя призова хората да не вярват на лъжливи реклами в интернет, в които медици рекламират лекарства със своите лица. Не се заблуждавайте, използват се имена на хора, без тяхно съгласие”, допълни тя.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама