ПОЛИТИКА


Николай Денков: Пращам сигнал до прокуратурата за оказания натиск над Живко Коцев

22 3683 07.04.2024
Николай Денков: Пращам сигнал до прокуратурата за оказания натиск над Живко Коцев
Николай Денков

Ще изпратя сигнал по съответния ред до прокуратурата за оказания натиск над главният секретар на МВР Живко Коцев, защото може и да става въпрос за престъпление. Това заяви пред БНР премиерът в оставка Николай Денков.


"Главният секретар на МВР Живко Коцев докладва за натиск над него и пред мен, и пред президента Румен Радев. Така че и президентът е информиран какво се е случило - кои са хората и как се се случил натискът над Коцев", уточни той и добави, че върху Коцев "със сигурност е осъществен натиск - както от министър Калин Стоянов, така и от най-високо поставени лица в прокуратурата - този натиск трябва да бъде разследван.


Провежда се акция 3 в 1, защото има три цели, смята министър-председателят в оставка и коментира:

 

"Първата е да се отвлече вниманието от едни въпроси, които от доста време стоят на дневен ред - има ли ОПГ по отношение на "Турски поток", "Осемте джуджета", Нотариуса, където имаме очевидно действия, които изискват разследване и евентуално наказателно преследване. Втората причина е да се ударят две ключови лица - главният секретар на МВР и началникът на Дирекция "Митници". Третото, което се цели, тук нямам особено съмнение, чрез тях да може да се атакуват политически хора като Асен Василев, Бойко Рашков".

 

Според него има противоречие в това, че и Живко Коцев, и Калин Стоянов познават Стефан Димитров, но единият се поставя в негативна светлина заради това познанство:

 

"Моят призив към разследващите е както разследват Коцев, така да проверят какво е положението с Калин Стоянов".

 

Премиерът в оставка съобщи, че Живко Коцев е имал покана за участие в телевизионна предаване по Би Ти Ви, но от Пресцентъра на МВР не са му разрешили: "Той искаше да излезе пред медии и да представи своята гледна точ„ка, защото няма от какво да се притеснява".

 

Във връзка с ареста на Петя Банкова, премиерът в оставка постави въпрос: "Как така стана, че един директор на "Митници" след един месец на тази позиция изведнъж се оказа единственият разследван през последните години по отношение на каналите за контрабанда. Аз не видях никакво доказателство, че тя има някакво отношение, получаване на облаги, което да показва, че тя е част от осъществяване на някакви престъпни намерения. ... Дали тя не се е опитвала просто да си свърши работата. ... Интересното е, че тези канали съществуват от години. Къде са доказателствата на ДАНС от предходните години. Много пъти съм казвал, че има "сляпо петно" в службите по отношение на корупцията и контрабандата. Когато се появи един неудобен човек, който може би спира каналите, защото видяхме, че беше хваната контрабанда, бяха хванати и наркотици, този човек изведнъж се оказва цел на същите тези служби. Това е скандалът на годината".

 

Не искаме невинни хора да се оказват жертва на политически борби, категорично подчерта Николай Денков.

Николай Денков заяви, че трябва да се проведат честни избори на 9-и юни и призова за по-висока избирателна активност: "Хората трябва да излязат и да гласуват, защото с всеки глас определят бъдещето. Когото изберат, той ще ги управлява и от това ще зависи как ще живеят".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама