НОВИНИ


Светът в очакване на слънчевото затъмнение. Близо 32 милиона души са на пътя на природното явление

0 2725 08.04.2024
Светът в очакване на слънчевото затъмнение. Близо 32 милиона души са на пътя на природното явление
Уикипедия

Остават броени часове до пълното слънчево затъмнение, което може да се види от Мексико, Канада и Съединените щати. То ще започне след 9 часа вечерта българско време. Близо 32 милиона души са на пътя на природното явление.


Нетърпеливи ентусиасти започват да окупират най-подходящите места за наблюдение на момента, в който луната напълно ще закрие слънцето. Пълно слънчево затъмнение може да се види някъде по земното кълбо на всеки 18 месеца. Сериозно е вълнението в Канада, където не ставали свидетели на подобно явление от 35 години. 

 

Български астрономи и астрофизици също ще проследят слънчевото затъмнение от Съединените щати и Мексико. Нашите учени заминаха отвъд океана с няколко ключови задачи – сред които, например, да определят структурата на слънчевата корона и разпределението на свободно движещи се електрони в нея.

По същото време – тази вечер, в столичния "София Тех Парк" затъмнението ще се наблюдава на живо, а учени ще обясняват как се случват слънчевите явления и по какъв начин се отразяват на живота ни. Любопитен факт е, че последното пълно слънчево затъмнение, наблюдавано от България, беше през 1999 година. Следващото, което ще може да се види от територията на нашата страна, ще е през 2081-а.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама