НОВИНИ


BBC: Съдия от Върховния съд на Бразилия започва разследване срешу Мъск

1 2582 08.04.2024
BBC: Съдия от Върховния съд на Бразилия започва разследване срешу Мъск
Илон Мъск

Съдия от Върховния съд на Бразилия започна разследване срещу Илон Мъск, след като мултимилиардерът заяви, че ще активира отново акаунти в социалната медийна платформа X, бивш Twitter, които съдията е наредил да бъдат блокирани. Мъск публикува в платформата съобщение, че ограниченията са отменени, тъй като съдебната заповед е противоконституционна.


Той също така призова съдията Александър де Мораеш да "подаде оставка или да бъде подложен на импийчмънт". Ако X не изпълни заповедта, ще бъде глобен със 100 000 реала (19 774 долара; 15 670 паунда) на ден.


В решението си съдия Мораеш пише, че Мъск е започнал кампания за дезинформация срещу Върховния съд. Екипът по глобалните правителствени въпроси на платформата заяви, че компанията няма право да казва кои акаунти са засегнати.


Но оттогава Мъск е публикувал, че "X ще публикува всичко, поискано от [Мораес], и как тези искания нарушават бразилското законодателство".


Смята се, че профилите са свързани с крайно десни движения, които са публикували съдържание, свързано с безредиците на 8 януари миналата година, когато хиляди поддръжници на бившия президент на Бразилия Жаир Болсонаро щурмуваха Конгреса на страната, Върховния съд и президентския дворец.


Съдия Мораес придоби известност след решенията си за ограничаване на платформите на социалните медии в страната. Той също така разследва Болсонаро и неговите поддръжници за ролята им в предполагаемия опит за държавен преврат.


В събота бившият президент публикува видеозапис от срещата си с г-н Мъск през май 2022 г.

 

Часове по-рано Болсонаро също призова поддръжниците си да се съберат на 21 април.


Междувременно бразилският министър на комуникациите Пауло Пимента разкритикува г-н Мъск, като написа с големи букви, че "социалните мрежи не са беззаконна страна".


"Няма да позволим на никого, независимо от парите и властта, с които разполага, да обижда нашата родина", добави той.

 

Ако X реши да не се подчини на заповедта, платформата може да бъде временно блокирана според Бруна Сантос, която е ръководител на глобалните кампании в организацията с нестопанска цел Digital Action.


"Мъск е действал, за да провокира бразилската съдебна система", каза тя. "Мисля, че има реален шанс X да бъде блокиран."

 

Превод и редакция ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама