НОВИНИ


Акад. Денков се връща в Парламента. Чии депутатски места биха заели настоящите министри?

0 2395 08.04.2024
Акад. Денков се връща в Парламента. Чии депутатски места биха заели настоящите министри?
Акад. Николай Денков БГНЕС

Депутатът от ПП-ДБ Бюнямин Хасан ще трябва да напусне парламента тази седмица след заявеното намерение на премиера в оставка Николай Денков да се върне в пленарна зала като народен представител.


Финансовият министър Асен Василев, министърът на правосъдието Атанас Славов и регионалният министър Андрей Цеков също ще изкарат по-рано от 49-ото Народно събрание свои съпартийци, ако решат да станат депутати отново.Веселин Недев от Хасково ще отстъпи мястото на Василев, Радослав Василев от Раднево – на Атанас Славов, а Мирослава Петрова, която влезе през август в парламента след като Петър Петров от ПП стана зам.-председател на ДАНС, ще излезе от НС заради Андрей Цеков.

 

Николай Денков коментира пред БНР и оставането на Георги Гвоздейков в служебното правителство като министър на транспорта. Денков обясни светкавичното изключване от партията на Гвоздейков с устава на ПП, тъй като не можел без съгласие на ръководните органи да заема пост в служебното правителство.

 

Росица Пандова-Йовкова влезе на мястото на Андрей Цеков от 24-МИР София. Когато той се върне в парламента ще заеме мястото на Мирослава Петрова, която беше по-назад в списъка на ПП-ДБ с кандидат-депутати за столичния район. Петрова влезе в НС през август, след като Петър Петров от ПП стана зам.-председател на ДАНС. 

 

Министрите на "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) в оставка, които в началото на 49-ото Народно събрание (НС) се заклеха като депутати, са премиерът Николай Денков, финансовият министър Асен Василев, министърът на правосъдието Атанас Славов и регионалният министър Андрей Цеков. Когато те влязоха в кабинета "Денков", техните места заеха депутатите Росица Пандова-Йовкова, Бюнямин Хасан, Радослав Василев и Веселин Недев.

 
Бюнямин Хасан влезе от 30 МИР-Шумен на мястото на Николай Денков. Той е завършил българска филология в Шуменския униврситет, бил е учител и директор на училище, както и зам.-областен управител на Шумен. Дълги години е секретар на Община Хитрино. Неговото място ще заеме Денков. 

 

Веселин Недев влезе в парламента от 29 МИР -Хасково на мястото на Асен Василев. Той е юрист по образование, има магистърска степен по "Счетоводство и контрол" и над 9 години опит в държавната администрация. Недев ще трябва да освободи депутатското си място за Асен Василев, ако той прецени да стане депутат.Радослав Василев зае мястото на Атанас Славов от 27-МИР Стара Загора. Завършил е специалност „Икономика“ в Университета за национално и световно стопанство в София и магистърска степен по „Публичен мениджмънт“ в Нов български университет в София. Неговото място в пленарната зала ще заеме Славов.

Всички депутати, които ще напуснат НС, за да освободят място на министрите, са от партия "Продължаваме промяната", а не "Демократична България". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама