НОВИНИ


Шефът на НАТО Столтенберг: Украйна трябва да е готова на компромиси

6 2488 08.04.2024
Шефът на НАТО Столтенберг: Украйна трябва да е готова на компромиси
Йенс Столтенберг

"В края на краищата Украйна трябва сама да реши какви компромиси е готова да направи, ние трябва да ѝ дадем възможност да бъде в състояние наистина да постигне приемлив резултат на масата за преговори“. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за Би Би Си.


Говорейки за военната ситуация в Украйна, Столтенберг изрази надежда, че членовете на НАТО ще достигнат до дългосрочно споразумение за финансиране на Украйна до юли, като добави, че дългосрочната подкрепа е от жизненоважно значение.

 

"Дори и да вярваме и да се надяваме, че войната ще приключи в близко бъдеще, трябва да подкрепяме Украйна в продължение на много години, да изграждаме отбраната им, за да възпираме бъдеща агресия", каза Столтенберг.

 

„Съюзът на авторитарните сили работи все по-тясно срещу западните демокрации“, каза генералният секретар, визирайки партньорството между Русия, Иран, Китай и Северна Корея.

 

Столтенберг оцени, че сътрудничеството на този съюз е все по-координирано, и посочи като пример факта, че Русия е предоставила технологии на Иран и Северна Корея в замяна на боеприпаси и военно оборудване.

 

"Китай подкрепя военната икономика на Русия, като снабдява отбранителната ѝ индустрия с ключови части, а Москва на свой ред залага бъдещето си на Пекин", каза ръководителят на НАТО.

 

Той добави, че алиансът трябва да работи все повече със страни партньори като Япония и Южна Корея, за да се противопостави на "съюза на авторитарните сили".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама