НОВИНИ


Палестинците, завърнали се в разрушения Хан Юнис: "Дори животните не могат да живеят тук"

4 2504 08.04.2024
Палестинците, завърнали се в разрушения Хан Юнис:
Домовете са в руини The Guardian

Палестинците започнаха да се завръщат в опустошения град Хан Юнис, ден след неочакваното изтегляне на израелските сили от южната част на Газа. Завръщащите се в града, който през последните четири месеца е подложен на безмилостна израелска военна атака, описват широко разпространените разрушения и миризмата на смърт изпод развалините.


Оттеглянето на 98-ма израелска дивизия от южната част на Газа в деня, в който се навършиха шест месеца от войната, озадачи много израелски коментатори, които се опитваха да разтълкуват официалните обяснения за необявения досега ход, който според някои означаваше край на интензивните боеве в Газа.


С напускането на силите в Газа остават само две израелски бригади, които имат за задача да поддържат физическото разделение на северната и южната част на ивицата.


Въпреки че високопоставени израелски военни и политически служители настояват, че изтеглянето не означава край на конфликта или отлагане на заплахата от нападение на Израел над град Рафах, то идва заедно с противоречиви съобщения за напредък от преговорите за прекратяване на огъня в Кайро през уикенда, като някои от тях описват значителен напредък, пише "Гардиън".

 

Видеозапис на Асошиейтед прес от Хан Юнис показва как някои хора се връщат към пейзаж, белязан от разрушени многоетажни сгради, и се катерят по отломки. Автомобилите са преобърнати и овъглени. Главната болница в южната част на Газа, "Насър", е разрушена.


"Много райони, особено центърът на града, са станали негодни за живот", казва Махмуд Абдел-Гани, който е избягал от Хан Юнис през декември, когато Израел започна сухопътната си инвазия в града. "Открих, че къщата ми и къщите на съседите ми са превърнати в развалини."


Някои се върнаха, носейки вещи, или караха велосипеди по разрушените пътища, за да огледат щетите. "Всичко е само отломки", казва Ахмад Абу ал-Риш. "Животните не могат да живеят тук, така че как да живее човек?"


Наджва Аяш, която също е била разселена от Хан Юнис, каза, че не може да стигне до апартамента на семейството си на третия етаж, защото стълбите са изчезнали. Брат ѝ си проправил път нагоре през разрушенията и свалил някои вещи, включително по-леки дрехи за децата ѝ.


Басел Абу Насър, жител на Хан Юнис, който избягал, след като въздушен удар ударил дома му през януари, каза, че голяма част от града е превърната в развалини. "Там няма никакъв смисъл от живот", казва 37-годишният баща на две деца. "Те не оставиха нищо там."

 

Други смятат, че дори връщането в силно повредените апартаменти е по-добро от това да останат в палатка в Рафах. Макар че израелските военни заявиха, че изтеглянето на силите им от южната част на Газа е само прегрупиране, тъй като армията се подготвя да навлезе в последната крепост на Хамас - Рафах, това твърдение беше посрещнато с известен скептицизъм от израелските коментатори, които видяха малко доказателства за израелска подготовка за офанзива в Рафах или за евакуация на 1,4 милиона палестинци в града.

 

Израел заяви пред администрацията на Байдън, която се противопоставя на нападението над града, че планира да премести приютилите се в Рафах в сателитни палаткови градове, но изглежда, че няма подготовка за това.

 

Вместо това критиците на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху твърдят, че той се задоволява да продължи войната с далеч по-ниска интензивност и темпо, за да удължи конфликта и собственото си политическо оцеляване.

 

Обосновавайки този ход, началникът на щаба на Израелските отбранителни сили, генерал Херци Халеви, заяви: "Войната в Газа продължава и ние сме далеч от това да спрем. Високопоставени представители на Хамас все още се укриват. Рано или късно ще стигнем до тях. Постигаме напредък, продължаваме да убиваме все повече терористи и командири и да унищожаваме все повече терористични инфраструктури, включително и през изминалата нощ."

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама