НОВИНИ


Адвокат спаси болния от рак DJ Айвън от дискриминация с отмяна решение на РЗОК!

5 4908 09.04.2024
Адвокат спаси болния от рак DJ Айвън  от дискриминация с отмяна решение на РЗОК!
DJ Айвън и Кристиан Гьошев

Популярният пловдивския адвокат Кристиан Гьошев спечели окончателно съдебното дело на онкоболния Айвън Андреев. Това стана ясно миналата седмица, след като на 02.04.2024 г. Върховният административен съд остави в сила решението на Административен съд – Пловдив, с което се отмени отказа на Здравната каса в Пловдив /РЗОК/ на Андреев да бъде отпуснато безплатно лечение със скъпоструващото лекарството Fulvestrant Teva, което замества химиотерапията и се използва за лечение рак на гърдата.


От РЗОК-Пловдив твърдяха, че лекарството се прилага само за жени, поради което не следвало да се отпуска на мъже. Съдът обаче прие, че това е дискриминация и отмени отказа, тъй като в нормативните документи е записано, че лечението на лица с рак на гърдата е аналогично и при мъже, и при жени.

 

Около 20 годишно приятелство свързва адв.Гьошев и DJ Айвън, както е известен Айвън Андреев.

 

Последният е познат като Царя на караокето, който от дълги години прави своето шоу в много български градове. Така се запознават двамата. Кристиан от малък има афинитет към пеенето, понеже е с гласов диапазон на тенор и така попада на караоке-сцената в Пловдив през 2005 г.. По-късно Диджейът, който е роден в Перник, се установява в Града под тепетата, жени се за пловдивчанка, с която имат две деца и повече от десетилетие живее там. Неочаквано обаче го сполетява коварното заболяване, от което боледуват само около 1% от мъжете. Успешно обаче преминава операция и лечение, като над 5 години няма и помен от болестта. В средата на 2023 г. обаче заболяването отново рецидивира и лекарите откриват разсейки в белия му дроб. Изписват му лекарството Fulvestrant Teva, което представлява инжекция, заместваща химиотерапия. Както стана ясно държавата отказва да му го отпусне безплатно, а цената на една инжекция, която се поставя два пъти в месеца е близо 500 лв. Тази сума се оказва непосилна за семейството. Тогава Айвън се свързва с Кристиан Гьошев и иска неговата професионална помощ. Известният адвокат реагира веднага, завежда съдебно дело в Административен съд - Пловдив и алармира медиите за абсурда. Първа се отзовава пловдивският репортер на bTV Райна Зайкова, която разказва случая на цяла България, давайки му гласност в ефир. И не само това – Зайкова проявява повече от журналистически нюх - проявява човечност, свързвайки се с пациентски организации и физически лица, които могат да осигурят безплатно лекарството на Айвън, вместо държавата. След това тя намира контакт и с известния онколог проф.д-р Асен Дудов, който е председател на Българското онкологично научно дружество, за да чуе мнението му и да го огласи в национален ефир. Професорът прави на пух и прах Здравната каса в Пловдив, като заявява, че се чувства изключително срамно да дискутира през 2023 г. въпроса дали при рак на млечната жлеза се прилага въпросното лекарство и при мъже, тъй като в целият свят се прилага и за двата пола.

 

Така в края на месец октомври 2023 г. Административният съд – Пловдив с председател съдията Дичо Дичев излиза с решение, с което отменя отказа на РЗОК-Пловдив. В мотивите си Съдът записва, че отказа противоречи на Закона за защита от дискриминация, тъй като единствената причина за постановения отказ е това, че Айвън Андреев е мъж. Освен това, съдебният състав обръща внимание и на Закона за здравето, според който опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата чрез прилагане на следните принципи: равнопоставеност при ползване на здравни услуги. От Здравната каса в Пловдив обаче продължават да държат на своето и обжалват това съдебно решение пред Върховния административен съд, който оставя в сила първоинстанционния съдебен акт. Върховните магистрати в състав съдиите Сибила Симеонова, Юлия Тодорова /докладчик/ и Росица Чиркалева са записали, че в текстовете на чл. 52, ал.1 и ал. 3 от Конституцията се използва родовото понятие „гражданите“, а не мъж, респ. жена, поради което при установена медицинска нужда от лечение на Андреев, който е мъж, е ирелевантно, че не отговаря на задължителен критерий за употреба на това лекарство, при положение, че е било предписано от лекари. ВАС посочва и че според практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург само „много сериозни причини“ могат да оправдаят разликата в третирането въз основа на пола, доколкото дискриминацията се дефинира като различно третиране или пренебрегване на необходимостта от различно третиране на лица в аналогични ситуации, за което не може да бъде посочено „обективно и разумно оправдание“.

 

Свързахме

 

ФрогНюз се свърза с адв.Кристиан Гьошев, който да отговори на няколко наши въпроса:

 

- Отново интересно дело спечелихте. Струва ми се, че сякаш с магнит привличате случаи със засегнати от държавните институции граждани:

 

- Със сигурност това не е хоби, просто хората ми имат доверие като професионалист, а и аз честно да си призная си избирам дела, клиенти и каузи. Мога да си го позволя от гледна точка на опита.

 

- Това дело кауза ли беше ?

 

- Това дело беше повече от кауза. То беше задължение към приятел и задължение към обществото, защото и други хора, макар и малко на брой могат да попаднат в ситуацията на DJ Айвън.

 

- Когато ти се обади Айвън, ти какво първо си помисли ?

 

- Не си помислих, че ме търси за дело, а за съвет. Когато обаче разбрах за какво става дума буквално се втрещих. Тъй като аз нямам необходимата медицинска експертиза, веднага потърсих „помощ от приятел“. Позвъних по телефона на младия пловдивски онколог и преподавател д-р Марин Канарев и той много подробно ми написа медицинските показатели, при които на пациент-мъж това лекарство би имало успешен резултат при прилагане. Сравних това, което ми написа с резултатите от епикризите на DJ Айвън и установих, че той отговаря на условията, които д-р Канарев ми написа. Тъй като бях споделил за казуса и на друг мой приятел – инвазивния кардиолог от Варна д-р Добрин Калчев, който е и вещо лице в съда, получих обаждане от него, чрез което ме информира, че във Фармако-терапевтичното ръководство по медицинска онкология било записано, че и при мъже, и при жени лечението на рак на гърдата е аналогично с това лекарство. Това всъщност ми беше достатъчно да заключа, че е налице дискриминация и написах жалбата до Съда.

 

- Имал ли си съмнение в резултата от делото ?

 

- Никога. Не вярвах, а и не вярвам, че в България има Съд, който да каже, че това не е дискриминация.

 

- Често ли държавата дискриминира гражданите ?

 

- Не мога да твърдя определен интензитет, но се случва. Знаете, аз водя и дела за отмяна на уволнения, като в едно 50% от случаите аз виждам дискриминация, включително и тормоз от работодателя като вид дискриминация. Лошото е обаче, че това много трудно се доказва в съдебния процес, тъй като дискриминацията е „облечена“ в привидно законни действия.

 

- Притесняваше ли те нещо в случая на Айвън ?

 

- Единствено ме притесняваше времето. Производството по делото не е бързо, като макар и Пловдивският административен съд, и Върховния административен съд да се произнесоха бързо и в сроковете по закон, минаха 9 месеца. Съдът положи необходимата грижа делото да не се бави, но само умишленото шиканиране на процеса от РЗОК-Пловдив го проточи. Все пак за 9 месеца човек, който е болен от рак може да си отиде от този свят, ако не му се осигури лекарство. Звучи крайно, но е факт.

 

- Трябва ли да се промени закона и тези дела да станат „бързи“ ?

 

- Категорично, да. Когато се касае за отказ за отпускане на животоспасяващо лекарство, производството трябва да е бързо. Но това зависи от Народното събрание, а не от мен или от вас.

 

- Кога ще бъде изпълнено решението по делото ?

 

- В 14-дневен срок от решението на ВАС, директора на РЗОК-Пловдив трябва да издаде нов административен акт, с който официално да разреши отпускането на това лекарство, съобразно мотивите на Съда. Тук е и мястото да кажа, че директора на Здравната каса в Пловдив Йорданка Караиванова постанови в началото на 2024 г. втори отказ за отпускане на това лекарство на Айвън. Той също се обжалва от нас и делото е висящо пред Съда. Това обаче е ирелевантно по повод задължението им да изпълнят решението по първото дело.

 

- Има ли подобрение DJ Айвън от употребата на лекарството ?

 

- Да. Всеки следващ път изследванията му се подобряват и метастазите в белия му дроб намаляват. Искам да благодаря на всички хора, които помогнаха по случая и осигуриха лекарството, вместо държавата.

 

- Освен на лекарите, които са ти дали насоки за решение на този казус, на кого искаш да благодариш ?

 

- Искам да благодаря на DJ Айвън, че ме избра за свой приятел през 2005 година, както и за негов адвокат, на който да повери съдбата си. Няма как да не благодаря на журналиста Райна Зайкова. Рядко срещан всеотдаен човек и професионалист. Тя е скромна, понеже много си обича работата, но аз ще кажа и пред Вас, че тя заслужава журналистическа награда за този случай.

 

- А Вие награда като адвокат заслужавате ли ? Все пак спасихте болен човек от дискриминацията на държавата.

 

- Това не мога да го определя аз. Има си органи на адвокатурата, които взимат такива решения. Но вероятно знаете, че аз като опозиционер и индивидуалист в работата си, не съм много долюбван и взиман на сериозно от властимащите, дори в адвокатурата. Моята награда е вярата на хората към мен, като адвокат, пък дали ще получа адвокатска награда е второстепенно значение.

 

Въпросите зададе: Калин Янкулски

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама