ИНТЕРВЮ


Гого Лозанов за ФрогНюз: Либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на автократски режими

11 7682 09.04.2024
Гого Лозанов за ФрогНюз: Либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на автократски режими
личен архив

Либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на автократски режими. Ако Доналд Тръмп спечели в САЩ, тогава има опасност да тръгнем в тази посока. ПП-ДБ и въобще демократичната десница са изразителите на либералната демокрация. Когато тя е в слабо време, естествено отслабва и тяхната подкрепа. 


Това каза за ФрогНюз Гого Лозанов.

 

Ето го цялото интервю:

 

Г–н Лозанов, каква е вашата равносметка след края на редовното правителство и какви са очакванията ви от служебния кабинет на Главчев?


Това е така да се каже петото участие във властта на градската десница. Като започнем от правителството на Филип Димитров, минем през най-сериозното участие във властта, това на Иван Костов, след това Реформаторския блок, правителството на Кирил Петков и сега това на Денков.


Това е трудно занимание, защото в повечето случаи на градската десница й се налага през годините да участва с политически сили, на които няма особено доверие, като БСП, ИТН, ГЕРБ и ДПС. 





Тези участия за мен винаги са били в посоката на това България да се развива като западна държава, с всички трудности, спънки и политически последствия, които се понасят по време на управление на властта в една усложнена конфигурация. 


Последствията са свързани с разочарование на електората, пренос на граждански ресурс, който демократичната десница винаги е носила със себе си към партньорите, с които бива в някакви коалиционни взаимоотношения.


Това, както вече казах се случва вече пет пъти и тук няма изненада, нито причина да смятаме, че този случай е кой знае колко по-различен, освен ако не броим сменящия се доста драматично геополитически контекст, при който либералната демокрация започна да губи своята водеща роля, за сметка на едни авторкатски режими.


Това заплашва и в България да се се случат промени в тази насока. 

Очаквате ли с евентуалния отлив на електорат от ПП-ДБ на следващите избори в България либералната демокрация да започне да губи своята водеща роля?


Не, не смятам, че това ще стане съвсем скоро. Ако Доналд Тръмп спечели в САЩ, тогава вече има опасност да тръгнем в тази посока. 





ПП-ДБ и въобще демократичната десница са изразителите на либералната демокрация. Когато тя е в слабо време, естествено отслабва и тяхната подкрепа. 

Как ви се струва като състав кабинетът "Главчев"? Прави впечатление, че единствената промяна е свързана с външния министър Стефан Димитров. 


Аз познавам само Стефан Димитров композитора, този не го познавам. Иначе в тази ситуация, в която правителството трябва да организира преди всичко честни избори, най-важни са министър-председателят и министърът на електронното управление.


В този ред на мисли как ще коментирате решението на Главчев да запази крайно компрометирания вътрешен министър Калин Стоянов, въпреки че той беше може би най-големия препъни-камък и по време на преговорите за съставяне на кабинет. 


Около него имаше напрежение и при "сглобка номер 2”. Една от причините преговорите да не се получат може да е точно този. Мисля, че този проблем дойде доста на фокус и заедно с главния секретар на МВР, който би могъл да бъде един доста добър контра-баланс вътре в министерството, бихме могли да се надяваме, че няма да има големи рискове за честността на изборите. Всичко по-скоро зависи от гражданския и медиен контрол. 

Как ще коментирате всички тези компромати, снимки, нападки, въобще скандалите, които ескалират в МВР?


Проблемите, които са свързани с правосъдната сфера, не бива да замъгляват политическата система. Когато се появят обвинения, сблъсъци по време на предизборна кампания, особено в началото й, когато започва политическата надпревара за властта, защото не бива да забравяме, че точно за това става въпрос -кой ще упражнява властта и каква власт ще упражнява и от коя страна от гледна точка на геополитически план на фронта ще застанем.





Това е много важен въпрос и в българското общество тази битка за властта е доста напрегната, а в нея най-важна е политиката. Проблемът при градската десница и, затова я давам като пример, има някакви пробиви във видимата власт, но много по малки и незначителни в невидимата.


Всяка власт има видима и невидима страна, като не е задължително невидимата да е задкулисно. 

Ще излезе ли губеща в крайна сметка градската десница след всички компромиси и трусове, които понесе?


Електоратът им е много по-чувствителен по отношение на такъв тип взаимодействия с партньори, на които нямаш доверие. Има два вида вот: граждански и корпоративен. 


Гражданският вот винаги е много по - и морално и социално чувствителен, за разлика от корпоративния вот, който преследва определени цели в посока собствените си интереси, така че тези неща не са от толкова голямо значение.


Въпросът е градската десница, в каквато конфигурация в момента се намира, дали може отново да мобилизира този граждански вот и разбира се да може по честен начин да се изброят гласовете. 

Губи ли България, в частнот ние гражданите от това, че отново отиваме на избори?


Това са ни хората, ние сме ги сложили там, какво значи да губим? Това не е една част или друга част, това е цяло едно общество, което е конфигурирано от вътрешни противоречия и колкото и повече да се пречи на една реформаторска власт да превърне България най-после в западна държава, като геополитическа ориентация, минимизиране на корупцията, повишаване на благосъстоянието, толкова по-бавно стават нещата. Градската десница, както казахме, вече е успяла пет пъти да се намеси във властта, а нейната намеса е част от пътя на България към западния свят, към демократичния свят и да се надяваме, че оттук-нататък сама или по някакъв друг начин ще има потенциал да се намесва във властта, защото това е шанс либералната демокрация да продължи модела, по който България се развива, независимо от всички трудности.

 

Интервю на Констанца Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама