НОВИНИ


Главният инспектор: Проверява се магистрат с необяснимо богатство по случая "Нотариуса"

6 24814 09.04.2024
Главният инспектор: Проверява се магистрат с необяснимо богатство по случая
Теодора Точкова

Магистрат се проверява заради разминавания в имуществената му декларация, установени покрай проверките, започнали след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса. Това стана ясно от изслушването на главния инспектор (с отдавна изтекъл мандат) Теодора Точкова от временната комисия, която проучва има ли групи за влияние в съдебната власт и каква е била ролята на Божанов.


Точкова се явява за втори път пред комисията. Преди 2 седмици тя отказа да остане за изслушване, защото нямало кворум. Кворум и днес нямаше, тъй като ГЕРБ и ДПС започнаха да бойкотират комисията след разпадането на сглобката, крепяща правителството. Главната инспекторка обаче каза на присъстващите депутати, че ще си говори с тях, за да не я привикват отново.

После Точкова обясни какво е свършила ръководената от нея институция по казуса "Нотариуса", а както и направила ли е нещо по случая "Осемте джуджета" и Петьо Петров - Еврото. Точкова твърди, че ИВСС е направил всичко, което зависи от него. Резултати обаче засега няма.

 

Инспекторката разказа, че е извършена проверка дали свързано лице с магистрат е съдружник на Божанов, доколкото ползвали един офис. Точкова не цитира имена. Но обясни, че разходите на този магистрат за имоти, кредити, лизинг, обучение на дете, многократно надхвърлят доходите на магистрат и свързаното с него лице. За 2022 г. разликата е значителна - надвишава 10 000 лв., обясни Точкова. Въпросният магистрат е даден на НАП и на антикорупционната комисия, обясни Точкова.

 

По думите ѝ досега проверките на декларациите на този магистрат са приключили с доклад за съответствие, защото по закон инспекторатът само съпоставял данните от регистрите. Не стана ясно какво се е променило изведнъж. Но пък Точкова уточни, че ИВСС може да се окаже и в грешка. Срещу магистрата в момента течала и проверка за почтеност.

Макар да не спомена името на съдията, Точкова нямаше никакви проблеми да цитира имената на подсъдимия бизнесмен Веселин Денков, който пък сезирал инспектората по случая "Нотариуса".

ИВСС в момента се запознава с материалите по наказателното дело, свързано с дейността на Божанов, което Софийската градска прокуратурата води, и от тях решава кои магистрати да бъдат проверени за почтеност и имуществено състояние.

 

Точкова опита да обясни и защо инспекторатът е бездействал по случая "Осемте джуджета". По случая институцията била сезирана от Антикорупционния фонд. "Но сигналът не отговаряше на изискванията за редовност. Директорът на фонда не пожела да посочи ЕГН, трите си имена и не пожела да го подпише", оплака се Точкова. Така, на съвсем формално основание, ИВСС приема сигналът за анонимен и не се занимава с него.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама