НОВИНИ


Огнян Минчев: Очаквам ожесточена и нехигиенична предизборна кампания

4 2331 09.04.2024
Огнян Минчев: Очаквам ожесточена и нехигиенична предизборна кампания
Огнян Минчев

След изборите можем да очакваме възобновяване на коалиционен формат за управление, но това няма да стане бързо. По-скоро можем да очакваме една протяжна във времето политическа криза, която вече започна с ожесточена предизборна кампания и която ще бъде много напрегната и не особено хигиенична. Очаквам цялото това ожесточение да доведе до влошена комуникация между политическите сили в следващия парламент. Това коментира в ефира на NOVA NEWS политологът Огнян Минчев.


Политологът още веднъж поясни, че излъчването на редовно правителство ще бъде много трудно, поради което очаква служебният кабинет да упражнява дейността си по-дълго от предвиденото. Относно самото служебно правителство, Огнян Минчев го определи като „сираче“, защото никой не иска да поеме отговорността за него – нито президентът, нито Народното събрание, нито отделните политически сили. Според него това обстоятелство допълнително ще засили политическата криза в страната.

 

Не мисля, че г-н Главчев разполага с достатъчна концентрация на лична власт, за да вземе еднолично решение за Калин Стоянов за това дали да присъства или да отсъства в кабинета му. Върху Главчев е упражнявано влияние и власт как да формира служебното правителство. Оставането на Калин Стоянов е част от политическия баланс на силите, в който, за съжаление, участват и определени съдебни институции и специални служби, обясни Минчев.

 

По темата със скандала около главния секретар на МВР Живко Коцев политическият анализатор подчерта, че по въпроса най-напред трябва да се произнесат компетентните органи на правосъдието, защото дотогава всичко е само в сферата на подозренията. По думите му обаче е крайно съмнително, че снимките на Коцев с контрабандисти и пачки с пари излизат на бял свят чак сега, когато се разпадна предходното правителство.

 

Това създава впечатлението, че част от политическите сили могат да си позволят доста по-голямо влияние и контрол върху правосъдните институции и специалните служби. Ако имаме използването на прокуратурата като бухалка и специалните служби, това означава завръщане на едни времена, които не донесоха нищо хубаво на България, отбеляза за финал на разговора Огнян Минчев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама