НОВИНИ


ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка - за евровота и за парламента

1 2340 10.04.2024
ЦИК: Ще има два отделни избирателни списъка - за евровота и за парламента
скрийншот

Ще има два отделни избирателни списъка за всеки вид избор, защото са различни избирателните права на гражданите. Това заяви председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в предаването „Тази сутрин“ по бТВ по повод изборите на 9 юни за Народно събрание (НС) и за Европейски парламент (ЕП).


Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от избори. И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за кандидатите във всяка една листа. Различни са и избирателните права на избирателите в изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. За европейските избори има изискване за уседналост. Например право да гласуват за тези избори за Европейски парламент имат българските граждани, които имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в страната или постоянен адрес в страната и настоящ адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това изискване за уседналост важи и за кандидатите за членове на ЕП, но там изискването е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези изисквания ги няма за изборите за народни представители, обясни Нейкова.

Тя добави, че в изборите за членове за ЕП могат да гласуват и граждани на други държави членки на ЕС, които имат статут на постоянно или продължително пребиваващи в страната и имат адрес на пребиваване в страната към 9 март 2024 г.

 

По думите ѝ ЦИК няма как да не се справи с изборите без значение кои са те и на коя дата. „Когато в последния момент има неизвестност дали ще бъдат на една и съща дата изборите за Народно събрание и за Европейски парламент се наложи да изработваме всички изборни книжа, решения, документация във варианти. Във вчерашния ден, когато бяха издадени от президента двата указа за насрочване на изборите приехме хронограмата за тях, изборните книжа в по-голямата им част и тези, които касаят най-вече регистрацията за участие на партии и коалиции в изборите, и за избирателните списъци и една голяма част от основните решения за организацията на изборите“, допълни председателят на ЦИК.

За това колко ще струват изборите "две в едно" Нейкова каза, че проектът за план-сметката е около 98 млн. лева, като за ЦИК са 4,4 млн. лева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама