НОВИНИ


Денков пред POLITICO: Москва ще удвои усилията си да възстанови влиянието си в България

5 2433 10.04.2024
Денков пред POLITICO: Москва ще удвои усилията си да възстанови влиянието си в България
Николай Денков

Досегашният премиер на България Николай Денков прекара мандата си в опит да отблъсне руснаците и за него няма съмнение, че Москва ще удвои усилията си да възстанови влиянието си, след краха на кабинета му, пише „Политико“ в своя статия, публикувана вчера вечерта.


Денков заяви, че неговото прозападно и проукраинско правителство успя да намали енергийната зависимост на страната от Русия, депортира повече от 80 руски агенти, представящи се за дипломати, и въведе програма за проверка на фактите в националните медии за противодействие на руската дезинформация.

 

Но коалиционно правителство на Денков стана жертва на вътрешни борби. Последвалата нестабилност вероятно ще бъде коз в ръцете на българските политици, податливи на Кремъл.

„Виждали сме руското влияние през годините. То никога не е изчезвало, но стана много интензивно след началото на войната в Украйна. Русия ще направи всичко възможно, за да възстанови силното си влияние в България“, каза Денков. И допълни, че е „разочарован“ от провала на прехода на властта.

 

Бившият еврокомисар по иновациите и вицепремиер Мария Габриел, която представлява дясноцентристката партия ГЕРБ, трябваше да смени Денков за девет месеца на поста министър-председател. Но разногласията относно състава на министрите доведоха до провал на преговорите и падане на правителството. Страната се насочва към шести парламентарни избори за три години.

Реформаторските правителства на България отбелязаха значителна промяна в курса, следван от премиера на ГЕРБ Бойко Борисов, който доминираше политиката на страната от 2009 до 2021 г. Борисов беше майстор на вървенето по въже между лоялността към ЕС и НАТО от една страна, и приятелските отношения с руския президент Владимир Путин, особено в енергийния сектор.

По-рано този месец изтекоха документи, показващи как Кремъл е заобиколил правилата за обществени поръчки в България и е разширил газопровода Турски поток, заобикаляйки Украйна, за да доставя руски газ на Сърбия и Унгария. Информацията показа, че строителството на тръбопровода е било предварително договорено по време на правителството на Борисов и че всички последващи процедури са били само проформа, като официална пътна карта на проекта е открита в имейлите на руския политик Александър Бабаков.

 

„Има редица съмнителни моменти от това как са водени преговорите“, каза Денков.

 

Така или иначе, под ръководството на ПП-ДБ България премина от почти пълна зависимост от руската енергетика до относителна независимост. Ръководството избра американска компания, която да осигури горивото за българската атомна централа в Козлодуй, и отмени освобождаването от санкциите на ЕС за руския петрол, влизащ в страната шест месеца по-рано.

„Страната няма да промени проукраинската си линия“, подчерта Денков.

 

„Всъщност влизането в ЕС и НАТО е най-положителното събитие в новата история на България“, смята Денков.

 

„За нас беше изключително важно да бъдем част от тези два съюза, така че имаме своя ясна политическа програма“, каза той. „Не се колебаем къде ни е мястото.“

 

Все пак Денков каза, че очаква руската дезинформация да присъства силно на изборите през юни, както се случва и по време на предишните избори. За да се противопостави на това, миналия месец правителството стартира програма за оказване на натиск върху националните медии да прилагат програми за проверка на фактите, особено относно твърдения на проруски политици.

 

„Начинът да се борим с дезинформацията е да тълкуваме фактите въз основа на логически аргументи, а не на манипулация и дезинформация“, каза Николай Денков.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама