НОВИНИ


Депутатите отказаха либерализация на законодателството за преработка на индустриален коноп

2 2395 10.04.2024
Депутатите отказаха либерализация на законодателството за преработка на индустриален коноп

Народното събрание отхвърли разглеждания на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Росен Костурков от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Законопроекта подкрепиха 49 народни представители - от ПП-ДБ, 81 гласуваха  „против“, а 31 - с „въздържал се“. 


Със законопроекта се даваше възможност за преработката на индустриален коноп у нас, освен отглеждането на растения. Предвидено бе растенията от рода на конопа (канабис), предназначени за производство на продукти без психоактивно действие, да се извършва след издадено разрешение от министъра на земеделието, уточнява "Дарик".

 

В свое становище Министерството на здравеопазването отбелязва, че приемането на законопроекта ще доведе до законово регламентиране на свободното използване на конопа.

 

Позицията на Министерството на земеделието също е, че не подкрепя законопроекта. Отбелязва се, че земеделските стопани, отглеждащи коноп, няма да получат подпомагане, ако съдържанието на тетрахидроканабинол в него не съответства на посоченото в Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и на Съвета от 2 декември 2021 г., според който не е разрешено използването на сортове конопени семена с над 0,3 тегловни процента на тетрахидроканабинол. В становището е посочено, че преработката на растенията коноп не е от компетенциите на Министерство на земеделието.

 

Отбелязано е също, че националното законодателство следва да бъде съобразено с европейското право, но предложеният законопроект не постига тази цел.

 

От Агенция „Митници“ оценяват като неприемливо въвеждането на концентрационна граница на тетрахидроканабинол от 1%, под която конопът няма да бъде квалифициран като наркотично вещество. Заявяват, че изменението ще освободи от контрол разпространението на дребно и употребата за пушене от физически лица на конопа и неговите деривати със съдържание под 1% тетрахидроканабинол. Отбелязват липсата на мерки за контрол и липсата на капацитет в лабораториите за изследване на наркотични вещества, съответно на финансов ресурс за увеличаване на този капацитет.

 

Определят промените като скрита легализация на конопа (марихуаната) и неговите продукти и настояват законопроектът да се подложи на експертно и обществено обсъждане в Националния съвет по наркотичните вещества, тъй като с него се променя радикално политиката в областта на противодействието на наркотичните вещества. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама