НОВИНИ


Градският прокурор на София: Живко Коцев бил притеснен, сам потърсил Сарафов

9 2681 10.04.2024
Градският прокурор на София: Живко Коцев бил притеснен, сам потърсил Сарафов
Илиана Кирилова БГНЕС

Градският прокурор на София Илиана Кирилова съобщи , че освободеният вече главен секретар на МВР Живко Коцев сам поискал среща с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, след като служители на Антикорупционната комисия влезли в кабинета му. По-късно Коцев сам предал на разследващите часовника от разпространените в медиите снимки.


Срещата в кабинета на Сарафов миналата сряда се е състояла по искане на главния секретар на МВР, след като служители на Антикорупционната комисия са влезли в кабинета му, коментира Кирилова пред Нова ТВ.  „Докато е пътувал, е потърсил г-н Сарафов в 09:00 ч. Той не му е вдигнал телефона. Настоятелно е звънял и след 3-4 минути се е свързал. Г-н Коцев е помолил Сарафов да го приеме, тъй като се случва нещо, което го притеснява и не му е ясно какво е”, коментира градският прокурор на София.

 

На въпрос в качеството си на какъв Коцев иска среща със Сарафов, Кирилова отговори: „Живко Коцев в този момент е главен секретар на МВР. Това, което той е казал, че е посетен от КПК, че е притеснен. Главен секретар е и иска среща с главния прокурор. И аз не виждам нищо незаконосъобразно в това. Ние сме провеждали редица работни срещи”, уточни Кирилова.

 

На срещата при Сарафов, освен Кирилова и Коцев, били и заместникът ѝ Христо Кръстев и шефът на Антикорупционната комисия Антон Славчев. Кирилова отрече да е оказван натиск на Коцев.

 

„Нито Сарафов, нито Славчев, нито Христо Кръстев е оказвал натиск върху Коцев. Или, както някой се изрази, да му скачаме по главата. Пред всички нас сподели, че рано сутринта по телефона му е звъннал Стефан Димитров – един от задържаните. Доколкото помня, питал го е какво става. Той не е могъл да му отговори, тъй като не е знаел”, обясни още градският прокурор на София.

 

След това Коцев е поискал да бъде разпитан по случая с контрабандния канал. По време на разпита му бил осигурен и адвокат, твърди Кирилова. „Г-н Сарафов му каза: „Разчитаме на това, че си дългогодишен служител и че длъжността, която заемаш, предполага, че трябва да бъдеш искрен”, уточни тя.

Градският прокурор отказа да разкрие подробности от разследването за контрабандните схеми, но заяви, че часовникът на Коцев от изтеклите снимки е предаден на разследващите.

 

„След разпита той е поискал да предаде този часовник. Отишъл е до кабинета си, взел си е личната чанта, където е бил ключът за дома му и е предал часовника”, обясни Кирилова. И посочи, че трябва да бъдат направени експертизи, за да се уточни подарък ли е часовникът. Относно снимките с кучето и пачките и дали са част от досъдебното производство градският прокурор каза, че ги е видяла в медиите.

 

По сигнала на Николай Денков за натиск върху Коцев Кирилова посочи, че все още не е призовавана за разпит от съдията, която разследва главния прокурор. Коцев не беше открит и днес за коментар, но още преди дни беше категоричен - оставката, която подаде, е била под заплаха. Заради тези негови думи започна проверка срещу и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

 

Припомняме, че Живко Коцев беше уволнен от поста главен секретар на МВР. Това стана след искане на новото правителство към президента Румен Радев. Указът за освобождаването му беше издаден тази сутрин. Това беше първото решение на служебния кабинет на Димитър Главчев, който поиска от президента да прекрати правомощията на Коцев. Всичко това се случва дни след скандала в митниците и разпространените негови снимки с обвиняемите за контрабанда, пране на пари и подкупи Марин и Стефан Димитрови.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама