НОВИНИ


ООН: През март са убити или ранени над 600 украински цивилни

2 3776 10.04.2024
ООН: През март са убити или ранени над 600 украински цивилни
Telegram/Jaroslav Janushevych

Най-малко 604 украински цивилни граждани са били убити или ранени през март, което е с 20 % повече в сравнение с предходния месец, се казва в доклад на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (МНППЧУ), публикуван на 9 април.


От началото на пълномащабното нахлуване в страната според HRMMU са убити най-малко 10 810 цивилни граждани, а най-малко 20 556 са ранени, сочат данните, цитирани от Кyivindependent.


Увеличението през март се дължи на все по-честото използване от Русия на ракети и лутащи се боеприпаси на територията на Украйна, както и на засилените въздушни бомбардировки на населените места край фронтовата линия, заявиха от ХРМУ.


Най-малко 57 деца са били убити или ранени през март, което според ВДМУЧ е резултат най-вече от използването от Русия на управляеми и неуправляеми въздушни бомби.


Истинският брой на жертвите сред цивилното население вероятно е много по-висок, заяви ВДМУЧ.


Броят на загиналите и ранените в боевете непосредствено след избухването на пълномащабната война все още не е напълно отчетен, а някои от местата, където в началото на 2022 г. са се водили най-тежките боеве, все още са под руска окупация, което прави почти невъзможно разследването от външни наблюдатели.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама