НОВИНИ


Германски медии: България би могла да кандидатства за титлата „европейски шампион по ходене до урните"

1 2473 10.04.2024
Германски медии: България би могла да кандидатства за титлата „европейски шампион по ходене до урните
Германски медии опистват ситуацията в България Архив

България би могла да кандидатства за титлата „европейски шампион по ходене до урните", отбелязва германският "Тагесцайтунг" (ТАЦ), цитиран от dw.com. Управлявалата доскоро коалиция от два прозападни партийни съюза (определено не брак по любов) се провали най-вече заради личните амбиции на техните водачи. И най-добрият ротационен модел за смяна на премиера след девет месеца не върши работа, ако участниците не спазват договореностите, а се разправят за министерски постове, коментира авторката на публикацията Барбара Йортел.


На девети юни в България предстоят избори „две в едно", на които отново се очаква ниска избирателна активност. Но по-големият проблем е друг: и този вот няма да доведе до оформянето на ясни мнозинства, а дяснорадикалната партия „Възраждане", която стои на проруски позиции и сее омраза спрямо малцинствата и ЕС, само може да укрепне.

 

Авторката припомня, че София работи за пълноценното си присъединяване към Шенген, както и за членство в еврозоната. Очакваните сега политически игри ще затруднят стъпките към по-нататъшната интеграция - а точно това е, от което България най-малко има нужда, изтъква ТАЦ.

 

„Тагесшпигел" помества обширно интервю с доскорошния български премиер Николай Денков под заглавието „Ако не се сформира проевропейско мнозинство, бъдещето е неясно". И това издание третира въпроса как можа да се стигне до шести избори в рамките на три години, като в отговор Денков обяснява, че не е могло да бъде постигнато споразумение между ПП и ГЕРБ по определени министерски кресла, че от ГЕРБ е бил представен кабинет, необсъден с ПП, респективно не е имало как да получи одобрението на коалиционния партньор. И това е довело до предсрочните избори.

Бившият премиер отбелязва, че най-важни са били борбата с корупцията и правосъдната реформа, заради която е била променена и Конституцията. „Бихме продължили с удоволствие да работим в тази посока. Надявах се да продължим да реализираме нашата програма. От моя гледна точка щеше да е най-добре да се запази съставът на правителството и да се ротират само премиерът и вицепремиерът. Но това така и не бе прието от другата страна."

 

Пред германското издание Денков изброява някои от постиженията на ръководеното от него правителство - като например увеличението на пенсиите, спадът в инфлацията, присъединяването към Шенген по въздух и вода. „Действително постигнахме много", обобщава доскорошният премиер, като същевременно споделя очакванията си, че до края на годината България изцяло ще изпълни условията за членство в еврозоната и по-конкретно - равнището на инфлацията. „Стабилизацията на политическата система ще е възможна само ако продължим европейския си курс и намерим мнозинство, което да го иска. Ако такова мнозинство не се намери, е неясно какво ще се случи."

 

Подкрепата за "Възраждане" спада?

 

„Тагесшпигел" също обръща внимание на нарастващата популярност на „Възраждане". На въпрос на изданието как може да бъде спрян подемът на тази партия, Денков казва, че в случая става дума за класическа популистка партия, увеличила неимоверно своята популярност например с такива твърдения, че Ковид нямало. От заболяването обаче в България починаха почти 40 000 души, казва статистиката. Същевременно Денков посочва, като се позовава на данни от актуални допитвания, че в последните месеци подкрепата за „Възраждане" спада, тъй като много хора са разбрали за какви лъжци става дума. „Те все още имат висока подкрепа, но тя по-скоро намалява, а не расте."

 

Пред германското издание Николай Денков разказва и как вижда бъдещето на България. Отново цитира данни от допитванията, съгласно които в последните години проевропейските нагласи в България са се засилили. И на предстоящото влизане в еврозоната вече се гледа по-спокойно, което доскорошният премиер определя като заслуга на ръководеното от него правителство. „Ние показахме, че можем да се настроим към Европа и същевременно да увеличим доходите и да се борим за справедливо заплащане. Това ме прави оптимист."

 

Тексът е публикуван в dw.com

 

Заглавието е на ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама