НОВИНИ


Скарата ще е солена: България е първенец по поскъпване на месото в ЕС

2 3069 10.04.2024
Скарата ще е солена:  България е първенец по поскъпване на месото в ЕС
Месото става все по-скъпо

Страната ни е водеща по поскъпване на месото за последната година сред държавите членки на Евросъюза, сочат данни на Евростат. Годишното поскъпване е над 8%. Всички видове месо у нас са поскъпнали, включително и пилешкото, което в Евросъюза вече поевтинява. В момента не се наблюдава недостиг или свръхпредлагане на месо и ако ситуацията се задържи така, цените скоро ще започнат да падат, потвърдиха от Комисията по стоковите борси и тържищата.


Всички основни видове месо у нас са поскъпнали през последните месеци, като най-висок е процентът при агнешкото и свинското. По данни на Евростат, цитирани от БНТ, по годишно поскъпване на месото сме водещи с 8,2% ръст на цените. Средният в Евросъюза е 3,3 на сто. За последната година свинското месо в България е повишило цените си с близо 10%, докато в останалите страни в Евросъюза - с 5,7 на сто.

 

Проверката днес по столичните магазини показа, че килограм свинска пържола е около 14 лв. килограма, а контрафиле над 15 лв.

 

При агнешкото ръстът на цените у нас е още по-голям - 10%, докато в Европейския съюз той е 4,5 на сто.

 

От Комисията за стоковите борси и тържищата заявиха, че публикации за голямо поскъпване често предхождат големите празници, в случая Великден и в момента няма проблеми с пазара и с цените на месото у нас.

 

"Данните на Евростат са верни. Те съвпадат с нашите, но това е незначително на фона на увеличението, което се случи през последните три години. Имахме две години без никакво увеличение на месото. На практика месото е поскъпнало доста малко в сравнение с всичко останало през последните две години", обобщи Владимир Иванов, председател на Комисията за стоковите борси и тържищата.

 

България е сред водещите страни по поскъпването на месото в Европейския съюз, но по данни на Евростат има още три държави, които са в Европа, не са членки на Евросъюза и при тях годишното увеличение на месото е по-голямо от това в България. Това са Турция, Сърбия и Северна Македония.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама