БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


България е втора по ръст на цените на жилищата в ЕС след Полша

3 3179 11.04.2024
България е втора по ръст на цените на жилищата в ЕС след Полша
Жилища

България се нареди на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. Спрямо същия период на предната година покачването на цените е 10.1%.


Преди нас по поскъпване на жилищата е само Полша с 13%. На трето място с годишно покачване от 9,5% е Хърватия, показват  публикувани данни на Евростат.

 

Продължаващото покачване на цените на недвижимите имоти у нас, подклаждано от ниските лихви по ипотечните кредити, се случва на фона на охлаждане на имотните пазари в редица страни от ЕС. Там търговските банки последваха политиката на ЕЦБ за повишение на лихвените нива. У нас обаче банките продължават да държат лихвите на рекордно ниски нива, въпреки предупрежденията на БНБ за рисковете от кредитния бум.

 

В осем държави в ЕС се наблюдава спад на цените на жилища в последното тримесечие на 2023 г., докато общо за ЕС статистиката отчита символичен ръст от 0,2% годишно. Поевтиняване на недвижимите имоти се наблюдава в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Люксембург, Словакия, Финландия и Швеция.

 

Все пак и у нас се забелязва успокояване на пазара на недвижими имоти - спрямо третото тримесечие на 2023 г. покачването на цените е едва 1.2%, а според данните на НСИ в София дори има спад, макар и символичен, от 0.1%.

 

Евростат проследява динамиката на цените на жилищата и за последните 13 години - в периода от 2010 до 2023 г.

 

В България ръстът е с близо 80%, като по този показател страната ни се нарежда на десето място в ЕС.

 

Най-силно цените на жилищата са скочили в Естония (+217%), Унгария (+185%), Литва (+162%), Латвия (+135%), Чехия (+123%), Австрия (+111%) и Люксембург (+102%).

 

В същото време в две държави в ЕС е отчетено поевтиняване на жилищата от 2010 г. насам - в Италия (-8%) и Кипър (-3%).

 

В същия 13-годишен период наемите в ЕС са се увеличили средно с 50%. Най-голямо покачване е отчетено отново в Естония (+207%), Литва (+172%) и Ирландия (+102%). Единствената страна членка със спад на наемите за последните 13 години е Гърция (-19%).

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама