НОВИНИ


Добрата новина, но не съвсем: Болница получи рентген за 260 000 лв., но няма право да го ползва

3 2327 11.04.2024
Добрата новина, но не съвсем: Болница получи рентген за 260 000 лв., но няма право да го ползва
Апаратурата събира прах Нова ТВ

Чудесна новина ама не съвсем. Поликлиника във Варна получи чисто нова скъпоструваща апаратура по европроект. Става въпрос за преносим рентген, който би могъл да е в помощ на стотици пациенти. Дотук добре. Оказва се обаче, че заради административни пречки апаратурата на стойност 260 хиляди лева не може да бъде използвана. Рентгенът не може да бъде и върнат и вече месеци наред стои в поликлиниката.


„На 29 декември 2023 г. получихме пратка от Министерството на здравеопазването. Едно от доставените неща беше този преносим рентгенов апарат”, заяви пред  Нова тв Доц. Галина Павлова, управител на ДКЦ V „Света Екатерина”. По думите й обаче нормативната уредба не позволява използването на преносим рентгенов апарат в специализираната извънболнична помощ.

 

„Наредба 13 от 2016 г. е за осигуряване на радиационна защита при работа на рентгенови апарати за медицински цели. В нея, в член 20 е посочено, че тези апарати могат да се ползват единствено и само, когато пациентът е в състояние на невъзможност да бъде транспортиран до рентгена и по-точно е посочено неонатология, ортопедия или интензивни отделения”, обясни доц. Павлова.

 

В момента рентгенът е включен в електричеството, защото според инструкциите това трябвало да се направи веднага, след като им е доставен. Управителят на ДКЦ обаче се притеснява, че нямат и подходящо помещение да го съхраняват.

 

Доц. Павлова обясни, че не е поръчвала такъв апарат на Министерството на здравеопазването. Ходила е на място там, за да се срещне с отговорните лица, но не е успяла. Неофициално получила отговор, че наредбата ще бъде променена. Доц. Павлова заяви още, че има информация и за други поликлиники, които са получили такива рентгени. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама