НОВИНИ


Връщат наборната военна служба, призна военният министър

37 15469 12.04.2024
Връщат наборната военна служба, призна военният министър
Мирно!

,,Въпросът за връщане на наборната военна служба се обсъжда, но още не е взето политическо решение.'' Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по повод гласуването на извънредна точка от парламента за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили, предаде Евроком.


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че има нужното въоръжение и техника за планова подготовка на резервисти и запасни.


Двамата отказаха да съобщят колко се увеличава числеността на армията при военновременни действия, тъй като информацията е секретна. По повод 25% незаети щатни длъжности в армията, Запрянов посочи, че вече е готов новия социален пакет, чрез който се очаква да се върне привлекателността към професията и да се спре текучеството в армията.

 

Темата за наборната служба многократно се е появявала през годините, като аргументи има и в едната, и в другата посока.


Поддръжниците на задължителното отбиване на военна служба често застъпват тезата, че казармата е фактор, който налага сред младите мъже дисциплина, патриотизъм, чувство за дълг и ги превръща от разглезени момчета в истински мъже.


Други смятат, че упадъкът на Българската армия през 90-те може да бъде обърнат, ако мнозинството от младите хора у нас придобият отново бойни способности.


Според трети идеята за отбиването на служба е добра, но трябва да има възможност тя да не бъде само военна, а също така и цивилна - младите хора да помагат за строежа на публични сгради, ремонти на пътища и други дейности.

 

От друга страна, противниците на задължителната казарма напомнят за множеството гаври и дори трагични случаи, които са се случвали по време на военна служба.

 

Според мнозина служили в армията като наборници институцията на казармата е среда, която насърчава тарикатското и хулиганско поведение много повече, отколкото да създава чувство на патриотичен дълг към родината.

 

Други напомнят, че особено в последните десетилетия на наборната служба ученията са повече проформа, отколкото да дават на младежите реални бойни умения - патроните се пестят, учения се претупват, а на наборниците се създава ненужна работа, просто за да не седят и да скучаят.

 

Един от аргументите в случая е, че Българската армия действително има нужда от сериозна реформа, но тя включва активно превъоръжаване, за да могат българските сили да действат на равна нога с партньорските сили на НАТО. А разходите за възстановяване и поддържане на казарми и наборни сили ще са напълно излишни от гледна точка на боеспособност на армията.

 

Основният аргумент за връщане на наборната военна служба в момента е войната в Украйна. Вижда се, че българските военни министри и генеали не могат да осигурят необходимия личен състав за армията дори в мирно време. Това може да стане единствено чрез връщане на наборната армия.

 

Темата е актуална и за някои други държави от Европа. В това число и в Германия. Така че да се стягат чепиците и камуфлажа!

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама