НОВИНИ


Служебният вицепремиер: Продължаваме да работим усилено за подготовката на страната ни за еврозоната

3 2330 12.04.2024
Служебният вицепремиер: Продължаваме да работим усилено за подготовката на страната ни за еврозоната
Служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова БГНЕС

Правителството ще продължи да работи усилено за подготовката на страната ни за присъединяването към еврозоната. Това заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова, съобщиха от Министерството на финансите.


Министър Петкова, изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровскис и европейският комисар по икономика Паоло Джентилони подписаха днес в Люксембург Споразумение за партньорство между ЕК и България за организиране на информационни и комуникационни кампании относно въвеждането на еврото в страната.

 

Министър Петкова посочи, че това е важен сигнал за българското общество и нашите партньори, че европейските институции подкрепят пътя на България към пълноценната й интеграция.Документът предвижда координиране на усилията на българските и европейските власти с цел повишаване на обществената информираност за функционирането на Икономическия и паричен съюз, както и да се подпомогне плавната смяна на лева с евро. Споразумението се основава на актуализираната през февруари т.г. Комуникационна стратегия за информация и публичност на присъединяването на страната към еврозоната, която цели да запознае гражданите и бизнеса с всички практически аспекти на въвеждането на единната европейска валута като официално разплащателно средство у нас чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

 

С подписването на Споразумението за партньорство ЕК се съгласява да подкрепи поредица от комуникационни дейности, които да бъдат изпълнени в рамките на планираната от българските институции мащабна национална информационна кампания, като проучвания на общественото мнение, изработване на рекламни материали и публикации, провеждане на конференции и семинари, изложби, медийни кампании, като целта е да се осигури синхрон с посланията, които държавите членки на еврозоната са приели като полезни за страни, чието присъединяване предстои.Партньорството между България и ЕК за ефективна комуникационна кампания за въвеждането на еврото у нас влиза в сила от датата на подписването на документа и автоматично ще престане да е в сила 12 месеца след датата на въвеждане на еврото в България, освен ако двете страни не се споразумеят за продължаване на срока, уточняват от Министерството на финансите. Оттам допълват, че подобни споразумения са подписвани и с другите държави в рамките на подготовката им за присъединяване към еврозоната.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама