НОВИНИ


Пълна фуражка с пари за военните - заплатите скачат от 2025 г.

3 2395 12.04.2024
Пълна фуражка с пари за военните - заплатите скачат от 2025 г.
Шапка с пари

Всички парламентарни групи са се обединили около предложението заплатите на военнослужещите да се изравнят със средната работна заплата в България. Това стана ясно по време на брифинг в парламента.


Ако бъде прието, решението ще осигури 30% увеличение на възнагражденията на военните. Очаква се гласуването в пленарна зала да се проведе преди 6 май. Подобно решение обаче засяга бюджет 2025-а, който ще се приема едва в края на тази година при неясно какви параметри.


Актуализираните заплати ще влязат в сила от 1 януари 2025 година, за да могат да бъдат планирани с бюджета за догодина, тъй като сегашният бюджет е вече разграфен, обясни председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС Христо Гаджев.

 

Той припомни, че по същото време ще се увеличат и заплатите на служителите на МВР, което бе гласувано още февруари. И двете увеличения се планират за бюджета за 2025 година и ще излязат около 520 млн. лева. В момента началната база за заплата в армията за военни 1-ви клас е 1 450 лева. След увеличението от 1 януари догодина началната заплата трябва да стане 2 200 лева.


Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов обясни, че в момента най-голямо недокоплектоване в армията има в Сухопътни войски. По-рано днес по време на закрито заседание в парламента депутатите определиха военновремения комплект на въоръжените сили и числеността на запаса. До края на юни пък се очаква да има конкретно предложение за освежаване и подмладяване на запаса в Българската армия.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама