НОВИНИ


Върховните съдии поискаха отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани

1 2690 12.04.2024
Върховните съдии поискаха отмяна на разпоредби за отнемане на коли от пияни и дрогирани
Ще падне ли разпоредбата?

Върховните съдии атакуваха пред Конституционния съд част от промените в Наказателния кодекс от лятото на м.г., които позволиха масово отнемане на автомобили от заловени с алкохол или дрога водачи. Те смятат, че въпросните норми не само пречат за прилагането на закона от съда, не само не може да бъдат тълкувани по реда на закона за нормативните актове, но и са направо противоконституционни


Наказателната колегия на ВКС сезира Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от НК, свързани с отнемане на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление, обяви в официално съобщение Върховния касационен съд.

 

На практика се атакуват текстове, които предвиждат отнемане на автомобили или глобяването с тяхната равностойност, когато става дума за неумишлени престъпления, както и когато вещта никога не е била собственост на извършителя. Такива съпътстващи наказания бяха въведени с въпросните промени в НК, свързани с причинена телесна повреда без умисъл, при управление на автомобила след употреба на алкохол и наркотици. Същите норми бяха предвидени и в състава от НК за трафик на мигранти.


За 5 месеца МВР вече е иззело 1500 автомобила на пияни и дрогирани, като от тях вече близо 200 автомобила са били отнети окончателно със съдебни решения. Според вътрешното министерство мярката е изиграла своята превантивна роля и хванатите на пътя станали по-малко.

 

Според ВКС атакуваните текстове са били приети с проекти, в които липсват мотиви. А само чрез тях може да се види смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели. „Като се отмине този факт, както и фактът на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите норми и прецизност при словесното оформяне на нормативните предписания, както и при извършването на чисто технически действия като препращането към точния текст, на който съответства препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е превръщане в част от действащото право на текстове, които противоречат на Конституцията, било то изцяло или частично“, пишат в искането си до КС върховните съдии.

 


Над 170 конфискувани автомобила от пияни и дрогирани шофьори вече са предадени на НАП, за да бъдат продадени.

 

ВКС обяснява и, че уважа правото на парламента да преценява обективните обществени нужди и да предприема "законодателни мерки за засилване на наказателноправната защита на обществените отношения, включително и на свързаните със сигурността на движението по пътищата и опазването на живота и здравето на участващите в него граждани". В същото време обаче върховните съдии дават да се разбере, че няма как да си затворят очите и трябва да оспорят въпросните текстове заради противоконституционност.

 

Те смятат и, че въпросните промени в наказателния закон "са произволни, хаотични, противоречащи на самата юридическа негова същност, като чрез тях са въведени мерки, оставащи извън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама