НОВИНИ


Адв. Мария Шаркова: НЗОК трябва да въведе повече механизми за контрол

2 5274 12.04.2024
Адв. Мария Шаркова: НЗОК трябва да въведе повече механизми за контрол
Адвокатът по медицинско право Мария Шаркова БГНЕС

Конституционният съд обяви за противоконституционни финансовите лимити на болниците, налагани от НЗОК. Възможно е да се стигне до свръх хоспитализация и отчитане на необичайно високи дейности за дадено лечебно заведение.


За това алармира пред БНР адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

 

"НЗОК трябва да въведе повече механизми за контрол, включително и като използва нововъведенията на електронното здравеопазване и контролира лечебните заведения по отношение на индикациите за хоспитализация на пациентите, т.е. да няма ненужни хоспитализации. Такива финансови лимити съществуват от много години, но те не бяха определени на законово равнище, а се определяха в националните рамкови договори и в договорите, които сключваха болниците с НЗОК", отбеляза специалистът.

 

По думите й тези лимити ограничаваха възможността на болниците да лекуват пациенти, когато достигнат предела на лимита за съответния период.

 

"Обикновено те продължаваха да приемат пациенти, а лечението им оставаше за сметка на болниците, които генерираха финансови загуби. Това доведе до завеждането на множество дела срещу НЗОК", изтъкна адв. Шаркова.

 


"Утвърди се трайна практика на Върховния касационен съд да отсъжда в полза на лечебните заведения. Стигна се до увеличение на разходите на НЗОК, защото освен дължимите суми, трябваше да заплаща и разходите по водене на тези дела. Това е мотивирало законодателят да въведе ограничение в Закона за здравното осигуряване, което беше предмет на конституционното дело", коментира още тя.

 

Експертът подчерта, че Конституционният съд единодушно приема, че тази разпоредба е противоконституционна.

 

"Тя няма да се прилага и е логично НЗОК да мисли върху други начини за контрол върху правилното разходване на нейния бюджет, който заплаща болничното лечение на здравноосигурените лица". 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама