НОВИНИ


"Политико: Шолц ще запази икономическото сътрудничество с Китай въпреки съпротивата на САЩ

3 2398 12.04.2024
Германският федерален канцлер Олаф Шолц БГНЕС

Германският федерален канцлер Олаф Шолц ще запази икономическото сътрудничество с Китай въпреки желанието на САЩ да се сведе до минимум взаимодействието между Берлин и Пекин, отбелязва "Политико" в материал със заглавие "Защо германският лидер Шолц се прекланя пред китайския дракон".


Според медията "Шолц се нуждае от Китай", защото в настоящата ситуация, когато германската икономика "изпитва затруднения", канцлерът "не може да си позволи да разруши бизнес връзките между Берлин и Пекин".

 

В същото време, според "Политико", Шолц трябва да игнорира натиска, оказван върху него от Съединените щати, защото "той не е готов да жертва просперитета на [страната си] <...> заради интересите в областта на сигурността на Вашингтон или дори на Европейския съюз".Изданието изтъква, че Китай е "опора на германския глобален бизнес". По-специално, именно в Китай се извършват около 50% от световните продажби на автомобили на "Фолксваген", един от най-големите германски автомобилни концерни.

 

Както споменава "Политико", в момента германската икономика е изправена пред цял набор от проблеми – "от недостиг на квалифицирана работна ръка до прекомерни регулации". Икономистите и Международният валутен фонд (МВФ) смятат, че германската икономика ще продължи да бъде в застой след разочароващата 2023 година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама