НОВИНИ


"Правосъдие за всеки" поиска отстраняването на Сарафов, докато текат разследвания срещу него

6 2678 12.04.2024
Борислав Боби Сарафов

Съдебната реформа спря и това явно бе целта на провалените преговори за редовно правителство, заявиха в позиция "Правосъдие за всеки". Поради изложените тези Инициатива "Правосъдие за всеки" организира протест в Деня на Конституцията - Търновската конституция, поставила основите на новата българска държавност.


Едно от исканията ще бъде отстраняването от длъжност на и.ф. главен прокурор Борислав Боби Сарафов, докато приключат всички текущи разследвания срещу него, водени от специалния прокурор за разследване на главния прокурор и неговите заместници.

 

Оттам изброяват и многобройните проблеми, които произтичат от неосъществената съдебна реформа:

 

По местата си остава тотално компрометираният състав на ВСС;

Остава и Инспекторатът към ВСС, който е към края на втория си мандат, без да е получил такъв;

На поста си е също и и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, срещу когото текат две разследвания за евентуално извършени престъпления;

Не е избрана Антикорупционната комисия, а и.ф. неин ръководител Антон Славчев бе дясната ръка на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

 

От 1 март тази комисия получи разследващи функции и вече се превръща във втора прокурорска бухалка вместо в безпристрастен и ефективен разследващ орган за корупция и конфликт на интереси по висшите етажи на трите власти, изтъкват от "Правосъдие за всеки".

 

"Нека се съберем и кажем СТИГА ВЕЧЕ ШМЕКЕРИИ И ГРАБЕЖИ, ИСКАМЕ СВОБОДА И ПРАВОВА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА, в която властта произтича от народа и за народа", апелират от "Правосъдие за всеки".

 

Мястото на протеста е пред Съдебната палата, където на четвъртия етаж се намират Върховната прокуратура и кабинетът на главния прокурор, "откъдето явно се осъществява до голяма степен фактическата власт в държавата от над десет години".

 

Денят е 16 април, вторник, от 18.30 часа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама