НОВИНИ


Ще ядем ли качествено агнешко по Великден? Проверките започнаха

1 2374 13.04.2024
Ще ядем ли качествено агнешко по Великден? Проверките започнаха
личен архив

По-малко от месец преди Великден започнаха масови проверки за качеството на агнешкото месо, което се предлага на пазара. Основно ще се следи за произхода, както и затова дали търговците спекулират предлагайки размразено агнешко, вместо охладено. За какво трябва да внимаваме, докато пазаруваме за великденската трапеза?


Маркировката е показателна не само за качеството, но и за произхода на месото.

 

„Когато е със син цвят показва, че месото е добито в българско предприятие. Когато е с червен цвят, произходът е друга държава. Ако се предлага трупно месо в обекта, задължително трябва да има 3 печата - на плешката, гърдите и бута”, обясни д-р Диана Иванова, гл. инспектор в ОДБХ – Варна.

 

Търговци, като Иван Иванов, одобряват подобни проверки. По думите му трябва да има контрол. Не всички обаче са изрядни като него. От Агенцията по храните споделят, че през годините са попадали на всякакви опити за заблуда на клиента.

Ако месото е било замразено и размразено съответно в обекта, трябва да има информация, че то се предлага като размразено месо. Но как да познаем качественото агнешко на витрината?

 

„Цветът трябва да бъде розов, бледорозов или червен. Мазнините на младите животни са бледи - от бяло до леко кремаво, докато при по-възрастните – те са жълтеникави”, обясни д-р Диана Иванова.  


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама