НОВИНИ


Настоящите финансови правила на Висшата лига ще бъдат премахнати от следващия сезон

1 2689 13.04.2024
Настоящите финансови правила на Висшата лига ще бъдат премахнати от следващия сезон
БГНЕС

Настоящите финансови правила на Висшата лига ще бъдат премахнати от следващия сезон, съобщава агенция PA.


Правилата за рентабилност и устойчивост (PSR) станаха една от основните теми в английския футбол, след като два от клубовете "Евертън" и "Нотингам" получиха наказания с отнемане на точки. Други клубове пък бяха разследвани.


От няколко месеца обаче клубовете обсъждат преминаването към нова система, основана на съотношението между разходите и приходите на състава, подобно на правилата за финансова устойчивост на УЕФА. Новите правила на Висшата лига могат да бъдат въведени напълно до 2025-26 г. и да действат в сянка през следващия сезон, за да свикнат клубовете с тях, като съществуващите правила на PSR ще бъдат в сила и през следващия сезон.





В четвъртък (11 април) стана ясно, че клубовете единодушно са гласували в подкрепа на това лимитите за разходите на отборите, обвързани с приходите, да бъдат ключов принцип в новата система за контрол.


Клубовете, които ще участват в европейските турнири от сезон 2025-26 г., ще трябва да ограничат разходите, свързани с отбора, включително тези за трансфери и хонорари на агенти, както и заплатите, до 70% от приходите, за да спазват правилата на УЕФА.За останалите клубове от Висшата лига се знае, че ще бъдат ограничени до 85% от приходите, като при сериозни нарушения на лимита вероятно ще бъдат отнемани точки.




Заради финансови нарушения през този сезон "Евертън" получи санкции от общо осем точки, а "Нотингам" - четири. Случаите с двата клуба са свързани със загуби, надвишаващи допустимия праг съгласно действащите правила за поведение.

 

В същото време срещу шампиона "Манчестър сити" са повдигнати 115 обвинения за предполагаеми нарушения на финансовите правила на Висшата лига, но този случай не се разглежда в рамките на стандартната процедура за даване на указания на лигата за PSR поради неговата сложност и размер.


Междувременно "Дейли Мейл" съобщава, че клубовете от Висшата лига ще трябва да платят 106 млн. паунда за финансиране на първите десет години от дейността на новия независим регулатор като част от задължителната такса, издадена от правителството на Великобритания.


Според вестника правителството е препоръчало на клубовете да осигурят минимум 80% от оперативните разходи на регулатора, които могат да бъдат оценени на 132.8 милиона паунда през първите десет години. Все още не е ясно как плащането от 10.6 млн. годишно ще бъде разпределено между 20-те клуба.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама