НОВИНИ


Schengen check: Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик

4 2968 13.04.2024
Schengen check: Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик
Личен архив

Близо 40 малки самолета кацнаха днес на летището в Балчик. По този начин румънски и български пилоти на малки машини отбелязаха официално влизането на двете държави в Шенгенското пространство по въздух. Събитието, което премина под наслова Schengen check, ще се повтори на 27 април, но тогава домакин ще бъде Летище Тузла.


Пилотите и гостите на инициативата днес бяха поздравени от Иван Димитриев, изпълнителен директор на Летище София, което от 2016 г. управлява крайморския аеропорт. Сред гостите беше и изпълнителният директор на „Албена“ АД Красимир Станев. 

 

Янко Стоименов, член на Управителния съвет на асоциацията на българските пилоти и собственици на самолети, посочи пред БТА, че днес се реализира една обща мечта на българските и румънските пилоти – да летят свободно, без граници в Европа. Според него сега се поставя само началото, а тепърва ще се усети и ползата от влизането на страните ни в Шенген.

Председателят на румънската организация на пилотите Андрей Зинченцо допълни, че най-накрая българи и румънци могат да се чувстват достойни жители на европейското пространство, като напомни, че тепърва предстои двете държави да бъдат приети и по суша.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама