НОВИНИ


Иран нападна Израел с дронове и крилати ракети

17 3550 14.04.2024
Иран нападна Израел с дронове и крилати ракети
скрийншот

Израел съобщи днес, че ирански безпилотни летателна апарати са били насочени към неговата територия и че системите за противовъздушна отбрана са готови да ги свалят, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.


"Иран пусна дронове от територията си по посока Израел", каза говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари в излъчено пряко по телевизията обръщение.

 

По думите му на дроновете ще им трябват няколко часа, за да достигнат израелската територия. "ЦАХАЛ е в състояние на повишена готовност и постоянно следи оперативната обстановка", каза той. Той призова обществеността да следва инструкциите на властите по въпроса.





Работим в тясно сътрудничество със САЩ и партньорите ни в региона, за да противодействаме на пускането на дронове и за да ги прехванем", обяви още Хагари.

 

Иран е насочил към територията на Израел около 100 дрона и крилати ракети. Някои от тях са били поразени във въздушното пространство над Сирия и Йордания, съобщи от своя страна израелският Канал 12, цитиран от Ройтерс.

 

Вой на сирени за въздушна тревога се чу тази нощ в кибуц в северната част на Израел, близо до границата с Ливан. "Сирените прозвучаха в кибуца Снир в Северен Израел", съобщи армията в комюнике, цитирано от АФП.





По информация на в. "Джерусалем Пост" причина за въздушната тревога е ракетен обстрел от страна на ливанската шиитска организация "Хизбула". "Хизбула" съобщи, че е изстреляла десетки ракети "Катюша", допълни вестникът.

 

През последните дни зачестиха предупрежденията, че е възможно иранско нападение, след като Техеран многократно заплаши да отвърне на предполагаемата израелска атака срещу ирански дипломатически комплекс в Сирия, при която загинаха двама бригадни генерали.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама