НОВИНИ


"Поставя България в особена светлина". Защо Радев бяга от среща със Зеленски?

25 3828 14.04.2024

България не спъва даването на помощ от ЕС и НАТО за Украйна, както правят Словакия и Унгария, но на ниво публично говорене българският президент поставя страната в същата група.


Георги А. Ангелов, "Свободна Европа".

 

Лидерите на 15 държави, обединени от инициативата "Три морета", се събраха във Вилнюс в четвъртък. Там беше и президентът на Украйна Володимир Зеленски, но един от останалите държавни лидери не го забеляза - българският президент Румен Радев. Повечето от останалите лидери се срещнаха лично със Зеленски. Радев дори не го спомена в официалните съобщения от форума.

 

Централната тема на срещата е консолидация на страните за военна помощ на Украйна, както и прекъсване на енергийната зависимост от Русия. И двете теми обаче не се споменават в прессъобщенията и изявленията на Радев.Свободна Европа попита президентската институция в имейл защо Радев не се срещна със Зеленски, защо в прессъобщенията не са споменати разговорите за Украйна и какви позиции е изразил българкият държавен глава на тях. Отговор засега няма.

 

От кабинета на Зеленски също още няма отговор имало ли е разговор с българския президент или план за такъв.


Срещата във Вилнюс се проведе на фона на продължаващата вече повече от две години война на Русия в Украйна, докато в последните седмици Москва целенасочено унищожава енергетиката на нападната страна. Володимир Зеленски се опитва да осигури поне 7 комплекса за противовъздушна отбрана "Пейтриът", за да спре руския натиск. Това беше и основната тема на изявленията му във Вилнюс.

 

Какъв е резултатът от поведението на Радев? Той "поставя България в особенна светлина в ЕС", каза пред Свободна Европа Даниел Смилов - политолог и преподавател в Софийския университет.

 

По думите му България не спъва даването на помощ от ЕС и НАТО за Украйна, както правят Словакия и Унгария, но на ниво публично говорене българският президент поставя страната в същата група.

 

Целта на срещата и действията на Радев


Основната цел на срещата във Вилнюс според домакина - президента на Литва Гитанас Науседа, е “консолидирането в подкрепа на Украйна”. Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус каза, че другата основна точка на разговорите е била намаляването на икономическите зависимости и по конкретно "зависимостта си от руските изкопаеми горива, както и зависимостта на нашата икономика от произвежданите в Китай материали".

 

На този фон Радев говори пред журналисти за транспортната и енергийна свързаност на страните от региона - което е официалната цел на проекта "Три морета", поставена преди 8 години, но не и за актуалните теми от срещата. От пресцентъра му изпратиха и две кратки бележки за разговорите му с президента на Чехия Петър Павел и с Джефри Паят - помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси. В съобщенията на президентството не се споменава Володимир Зеленски. Основната снимка от събитието, качена във фейсбук профила на Радев, е изрязана така, че на нея да не се вижда Зеленски.

Няма особена изненада


Няма особена изненада, коментира действията на Радев политологът Даниел Смилов пред Свободна Европа. Той припомни, че позицията на президента винаги е съвпадала до голяма степен с позицията на проруски политици и политици, които са скептични по отношение на европейската помощ и изобщо за западната помощ за Украйна.

 

"Предполагам, че президентът просто следва тази линия, която е следвал", добави той.

 

Според Смилов с поведението си Радев поставя България в особенна светлина на фона на останалите държави от "Три морета".

 

Политологът обърна внимание, че "ние, като цяло, сме държава, която на политическо ниво, заради представителството в парламента, следва плътно политиката на НАТО и ЕС по отношение на Украйна". На ниво обществени говорители, и по-специално такива, свързани с левицата, “Възраждане” и най-вече президентът, позициите са съвсем различни.

 

По думите му България не е съвсем в групата държави като Словакия и Унгария, които възпрепятстват помощта за Украйна като част от официалната си политика, "но на ниво дискурс сме много близо до тях".

 

Въпреки действията на Унгария, която няколко пъти забави помощта на ЕС за Украйна, новоизбраният от парламента президент на страната Тамаш Шуйок се ръкува със Зеленски и проведе разговор с него във Вилнюс.


Шуйок е избран от партията на Виктор Орбан - един от малкото европейски лидери, които защитават тези на Владимир Путин за оправдаване на войната в Украйна.

 

Размяната на реплики в София


Последната известна среща на президентите на България и Украйна беше на 6 юли 2023 г. в София и на нея Зеленски разкритикува Радев.

 

В началото на публичната част на разговора тогава българският президент отново заговори срещу изпращането на оръжие за Украйна и призова за преговори между Киев и Москва. ”Конфликтът се превръща във война на изтощение, в глобален икономически сблъсък. Този конфликт няма военно решение", каза Радев.

"Хората на България разбират, че това не е конфликт, а война. При конфликт държавата не се напуска от милиони хора", отговори Зеленски. Той добави, че не може да се търси баланс или да се подкрепя Русия, защото Москва иска да разруши НАТО и ЕС.Зеленски се обърна тогава към Радев и с думите: "Не дай Боже някоя трагедия, и вие да бъдете на моето място. И ако не ви помагат с оръжие хора, които имат общи ценности с вас, какво ще правите тогава? Ще кажете: “Путин, взимай българските територии”? Не, вие като истински президент, аз съм сигурен, че няма да допуснете компромис с държавата, с независимостта, със суверенитета си".

 

Какво е "Три морета"


Инициативата "Три морета" е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички. На срещата във Вилнюс присъстваха и представители на САЩ, Япония, Великобритания.

 

Целта е да се насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг. Цел е чрез инвестиции да се подобри сближаването на ЕС и консолидирането на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ, а като стратегически партньор се включи и Япония.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама