НОВИНИ


Христо Грозев не може да се върне в България. САЩ и ЕС го предупредили, че рискът за него тук е висок

6 3050 14.04.2024
Христо Грозев не може да се върне в България. САЩ и ЕС го предупредили, че рискът за него тук е висок
Христо Грозев

През последните дни в Австрия набира скорост шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.


В края на март беше арестуван бивш офицер от австрийското контраразузнаване. Той е предавал на руското разузнаване австрийски секретни данни, включително от мобилните телефони на високопоставени политици.В специално интервю пред Николай Кръстев, Христо Грозев съобщи подробности за маршрута, по който е бил изнесен откраднатият му лаптоп от Виена и как е стигнал до Москва.

 

Грозев коментира пред БНТ, че американските и европейските специални служби не му препоръчват да се завърне в България, защото ще е в риск.

 

"Стана ясно, че тази слободия на шпионаж засегнала и австрийските интереси. Оказа се, че клетка от бивши офицери, които, когато са го правили са активни офицери на тяхната вътрешна служба за сигурност и са работили години наред за руското разузнаване, предавайки данни, търсили са информация за важни за руските спецслужби опозиционери, журналисти като мен. Но още по-страшно за австрийците са шпионирали против собствената си държава са предали три телефонни апарата на австрийски министри през 2017-та година. Също така са откраднали един от най-засекретените компютри, използващ една специална система за шифроване "Сина" отново на руските служби", каза Христо Грозев.

 

Преди няколко дни се появи информация, че Бил Браудър се страхува да пристигне в България.

 

На въпрос дали се страхувате да се завърне в България дори и на работно посещение, Грозев отговори така:

 

"Много ми е тъжно, че трябва да кажа "да". Такъв е и съветът на правоохранителните органи, както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория"."За съжаление, виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми включително и по време на посещенията ми в България са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. Така, че за съжаление, България за сега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама