НОВИНИ


Два пакета помощи за Украйна от България чакат изпращане. Запрянов се обяви за увеличение на заплатите в армията

0 2483 14.04.2024
Два пакета помощи за Украйна от България чакат изпращане. Запрянов се обяви за увеличение на заплатите в армията

Атаките на Иран срещу Израел са грубо нарушение на международното право. Това каза в предаването „Защо, г-н министър?“ служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.


„На днешното заседание в Министерски съвет обсъдихме ситуацията и решихме, че няма пряка военна заплаха за България, както и че извършеното действие от страна на Иран срещу Израел е грубо нарушение на международното право. Остава да проследим каква ще бъде реакцията на Израел“, обясни той.

Служебният военен министър предполага, че Израел няма да отговори толкова директно, защото има и други методи за въздействие. Той смята също така, че няма да има ескалация на напрежението и широкомащабна война между Иран и Израел, която да засегне Близкия изток.

 

Атанас Запрянов коментира и номинацията си за служебен министър. Той приел поканата, която дошла лично от Димитър Главчев. „Разговаряхме с него. Оказа се, че отговарям на профила за министър на отбраната, който той търси – човек, който да е запознат с процесите и веднага да поеме управлението на отбранителната политика на държавата“, поясни той.


Служебният военен министър обясни, че в тази си роля той ще заложи на надграждането на българската отбрана. „Естествено, има сектори в отбраната, които аз не съм ръководил и нямам поглед върху тях. Тепърва ще се запозная с тях, но има процеси в армията, които не търпят отлагане“, каза още той.

 

Атанас Запрянов не пропусна и темата за Украйна, както и предоставянето на военна помощ от страна на България. „Има два пакета с помощи, които ще изпратим в Киев. Единият е по решение на българското правителство от ноември миналата година. Вторият е с решение на правителството от март тази година“, обясни министърът.

Той поясни, че процесът по забавянето на българската помощ за Украйна не се дължи само на министерството и обеща, че страната ни ще направи всичко възможно да ускори този процес. БТР-ите вече са пристигнали в Украйна, посочи още той, като подчерта, че помощта, която оказва България на Украйна, е „значителна за мащабите и отбранителните способности на страната ни“.

 

„Дебатът в рамките на Кримската платформа, започващ у нас утре (15 април - б.р.), е насочен не само към помощта за Украйна, но и към сигурността в Черно море“, каза още той.

 

Служебният министър на отбраната заяви също така, че български войници няма да се бият във войната в Украйна, както и че България никога няма да излезе от НАТО. Той обаче не подмина и тежките кадрови проблеми в армията ни.


„Заплащането на военните, което ние в момента осигуряваме, не е конкурентно за подготовката и за качествата, които тези хора притежават. Тези хора се обучават във военни академии и излизат с по няколко специалности и добро владеене на английски език. А накрая - заплатите им са ниски. Един войник получава 1450 лв., а лейтенант – малко над 1800 лв.“, посочи още той.

Депутатите предложиха преди дни 30% увеличение на заплатите на военните. „Мисля, че това е един добър подход – национален подход. Аз не се съмнявам в това, но ще изчакаме да мине решението през нашия парламент. Това ще бъде една добра мотивация за младите хора, които биха кандидатствали във военно училище“, поясни той.

 

Служебният министър на отбраната коментира и модернизацията на базата „Граф Игнатиево“, като каза, че има леко закъснение, което обаче ще бъде наваксано. Той посочи, че около 20 април у нас ще дойдат експерти от САЩ, които са специалисти по сертифициране на пистите и някои други съоръжения за F-16.

 

Двигателите на самолетите МИГ-29 ще бъдат ремонтирани от полска компания до идването на F-16, стана ясно още от думите на Атанас Запрянов. Той е категоричен също така, че авиацията ни няма да бъде принудително приземена.

 

„В момента се произвеждат седем самолета F-16 за България. В края на тази година ще ни бъдат предадени първите три. Те обаче ще останат в САЩ до март 2025 г., за да се обучава на тях техническия ни състав. Второто тримесечие на следващата година ще получим още три самолета, а до края на 2025 г. – останалите два. Практически в края на следващата година ще имаме осем самолета и 14 обучени пилоти“, посочи още той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама