СВЯТ


Израел в ООН: Светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия

1 4026 15.04.2024
Израел в ООН: Светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия
ООН

Това не е първа атака, това е поредната глава от тази кървава сага, заяви Джилад Ердан, представител на Израел, по време на Съвета за сигурност на ООН. И призова светът да престане да пренебрегва престъпленията на Иран, а да предприеме действия.


„От момента, в който започнах моята работа тук в речи и писма предупреждавах за ролята на Иран. Призовах този съвет да предприеме действие срещу режима на тази държава. Амбициите на Иран да бъде хегемон в региона трябва да бъдат спрени преди той да тласне света в точката, която няма връщане. Регионален конфликт който може да прерасне в световна война. Моето предупреждение не беше взето под внимание”, поясни той. И заключи, че „цялото земно кълбо страда от Иран, включително гражданите на самата държава”, каза още Ердан.

Израелският пратеник в ООН призова Съвета за сигурност да наложи всички възможни санкции срещу Иран след безпрецедентната атака на ислямската република срещу Израел.

 

"Днес Съветът трябва да предприеме действия и да осъди Иран за техния терор", заяви посланик Ердан пред органа, призовавайки страните да "наложат всички възможни санкции на Иран, преди да е станало твърде късно".

 

До ескалация на напрежението в Близкия изток се стигна в нощта срещу неделя. Причината - отмъщение за нападението срещу консулството в Дамаск на 1 април. Тогава бяха убити високопоставени ирански военни.

 

Около 23.00 ч. българско време в събота бяха изстреляни над 300 дрона и ракети от Иран към Израел. Редица държави реагираха мигновено със защита в небето си и сваляне на всичко, което може да бъде прехванато. Но военни определят атаката на Иран като успешно отблъсната. В Израел прозвучаха сирени и се чуха взривове. Местните медии съобщиха, че това са били въздушни прехващания на дроновете с експлозиви.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама