НОВИНИ


Политологът Искрен Иванов: Иран иска да изкара Израел "лошото момче" в региона,

0 2315 15.04.2024
Политологът Искрен Иванов: Иран иска да изкара Израел
Искрен Иванов

"Това безспорно е послание, макар че тази твърда сила, която употреби Иран имаше и друг замисъл и той беше да провокира война. Да изкара Израел агресорът, да изкара Израел лошото момче в региона, което ще нападне Иран и което ще започне войната". Това заяви политологът Искрен Иванов.


Политологът допълни пред БНТ, че тази акция на Иран е част от много по-голяма антиизраелска коалиция в региона.

 

"В тази коалиция участват "Хамас", Хизбула, защото, ако погледнем начина, по който Иран изстреля дроновете си към Израел и продължи да провокира израелската държава, ще видим, че има много сходства, по начина, по който действа Иран и начина, по който "Хамас" провокираше".

 

Според него началото на конфликта всъщност започва още месеци назад, когато "Хамас" нападна Израел.

 

"Няма как тези геологически процеси да са се задвижили без консултации между иранското правителство и руската федерация, която също следи по много интересен начин какво се случва в региона", каза още той.

 

"Рамката е разчупена, разрушена е. Парадигмата е съвсем друга. Разговорът е различен, защото на първо място Иран наруши едно табу, което съществуваше повече от четири десетилетия от съществуването на ислямската република - да не напада Израел от собствена територия", посочи журналистът.Петър Карабоев.

 

Според него Израел е "разчел грешно една ситуация, а след него същата грешка прави и Иран".

 

"Израел разчете грешно ситуацията с удара в Дамаск, защото както досега се предполагаше войната с Иран се водеше под радара. Не беше между двете държави открита. А Иран предупреждаваше и този път беше валидно, че ще отговорят".

 

Петър Карабоев каза, че грешката на Иран е в прекрачването на "червената линия".

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама