НОВИНИ


Милен Керемедчиев: САЩ все повече виждат войната в Украйна като европейски проблем, съсредоточат се към Близкия Изток

6 2659 15.04.2024
Милен Керемедчиев: САЩ все повече виждат войната в Украйна като европейски проблем, съсредоточат се към Близкия Изток
Милен Керемидчиев

САЩ все повече виждат войната в Украйна като европейски проблем и ще се съсредоточат към Близкия Изток. Бившият външен зам.-министър Милен Керемидчиев коментира случилото се между Иран и Израел.


"В момента сме свидетели по-скоро на изстрели на думи, отколкото реално продължаване на ракетните действия от страна на Иран и съответно отговора на Израел. Всички очи са вперени в Израел. Усилията са най-вече за въздържане на ответната реакция. Бе сформирана една коалиция набързо, която да подпомогне Израел - в нея са САЩ, Великобритания, Франция и Йордания, които помогнаха на израелската противовъздушна отбрана. Според мен стрелбата с думи ще продължи още известно време, защото Израел ще трябва да обяснява по какъв начин ще продължи да защитава своята територия. Тук вече е въпросът до колко САЩ ще бъдат ангажирани, а те обявиха, че ще бъдат желязно зад гърба на Израел до разрешаване на конфликта. Което пък ще доведе до много сериозни сътресения в международен план. Виждаме още днес активиране още повече на действията на руската армия в Украйна. Това ще се използва от Русия, за да увеличи своето нападение към все повече територии на украинска земя. Важно е да се отбележи, че САЩ явно започват да виждат войната в Украйна като европейски проблем и ще се съсредоточат максимално към това, което се случва в Близкия Изток, за въздържане на Израел и възпиране на евентуален отговор, което означава, че прехвърляйки горещия въглен на нас европейците ситуацията може рязко да се влоши и Русия да се възползва от това, което се случва в момента", каза той пред  bTV.


"Този конфликт, въпреки че е регионален, той увеличава своя мащаб и при всички положения ще увлече нови и нови играчи и нови горещи точки, които могат да бъдат създадени. Вие видяхте как празнуваха самите иранци извършването на ракетните нападения. Видяхте и в Ивицата Газа и другите палестински територии по какъв начин бяха приветствани тези атаки. При всички положения Иран с това нападение, което извърши, повдига нивото на подкрепа в своята антиизраелска и антиамериканска риторика. Все повече мюсюлмански организации биха изявили желание да продължат този път на отмъщение срещу ционисткия режим, както е обявен от Иран. Вижда се, че и Русия, и Китай имат по-въздържана позиция, но Русия ще се възползва максимално от ситуацията в Близкия Изток, за да може да ескалира своето нападение в Украйна и да стигне до все повече цели. САЩ играят основна роля в тези конфликти, а те след военните си операции в Афганистан и Ирак по-скоро имат доктрината да се ангажират само с една военна операция, а не да се разпръскват по всички точки на света, което ще намали рязко подкрепата на САЩ към Украйна", каза още Керемедчиев.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама