НОВИНИ


Американски експерти: Близкият изток никога вече няма да е същият

4 2339 15.04.2024
Американски експерти: Близкият изток никога вече няма да е същият
Израел

Това е безпрецедентна атака от страна на Ислямска република Иран срещу държавата Израел. Много прагове бяха преминати за пръв път. Мисля, че е логично да се каже, че ще се изправим през нов Близък изток в бъдеще. Ако трябва да квалифицирам това, което се случи, бих казал, че е едно от най-агресивните действия, което надхвърли нашите предвиждания. Това заяви Брадли Боуман – старши сътрудник във Фондация за защита на демокрациите.


Боуман смята, че Израел е принуден да отговори. Но как ще се случи това, е трудно да се каже. Членове на израелския военновременен кабинет вече казаха, че страната ще потърси сметка от Иран за мащабната атака, но това ще стане в подходящото време и по подходящия начин.


Виждаме много ходове и контраходове в региона. Разбира се, опасната част не е само в планирането на тези ходове, но и в риска от грешна преценка, която може да запали целия регион. Сега е много важно да намалим температурата, да се отдръпнем малко, да направим равносметка на ситуацията и, най-важното, да намерим политически път за решаване на конфликта в Газа, за справяне с Иран и за преразглеждане на ролята на Израел.
Ясмин ел-Гамал – бивш съветник за Близкия изток в министерството на отбраната на САЩ


Според американски медии, президентът Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху да не нанася незабавен ответен удар по Иран. А Нетаняху го уверил, че няма такива планове.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама