НОВИНИ


Пратеникът на Израел в ООН: Слушайте президента Зеленски и се събудете

2 2454 15.04.2024
Пратеникът на Израел в ООН: Слушайте президента Зеленски и се събудете

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан призова международната общност да осъди иранското нападение срещу Израел, като използва думите на украинския президент Володимир Зеленски на извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН на 14 април.


"През последните години украински цивилни граждани са били убивани от небето с иранско оръжие", заяви Ердан, цитиран от "Киев Индипендънт". "В осъждането на иранската атака снощи президентът Зеленски каза, цитирам: "Звукът на иранските безпилотни самолети "Шахед", инструмент на терора, е един и същ в небето над Близкия изток и Европа. Този звук трябва да послужи като сигнал за събуждане на свободния свят". Чуйте президента Зеленски и се събудете."

 

В ранните часове на 14 април Иран изстреля към Израел 170 безпилотни самолета, 30 крилати ракети и 120 балистични ракети. Преобладаващата част от тях бяха свалени извън Израел. Според говорителя на ЦАХАЛ Даниел Хагари няколко балистични ракети са навлезли в израелска територия, като са нанесли незначителни щети на военновъздушната база Неватим. Съобщава се, че едно седемгодишно момиче също е било ранено.

 

След това Съветът за сигурност на ООН проведе извънредно заседание в Ню Йорк, за да обсъди нападението. Съобщава се, че генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е открил сесията с предупреждение, че Близкият изток е "на ръба".

 

Нападението беше в отговор на удара на Израел по иранското консулство в Сирия на 1 април като част от по-широката война между Израел и Хамас.

 

Президентът Зеленски бързо осъди нападението, като заяви, че Украйна е запозната с "ужаса от подобни атаки" и призова съюзниците си да направят повече, за да предотвратят по-нататъшна ескалация в Близкия изток.

 

Иран е предоставил на Русия своите безпилотни самолети "Шахед", които Москва използва за редовни нападения срещу украински градове и инфраструктура, често водещи до значителни щети за цивилното население.

 

Украинската агенция за военно разузнаване (HUR) заяви, че Иран и ливанската "Хизбула" обучават оператори на руски дронове в Сирия за разполагане в Украйна.

 

Израел до голяма степен избягва да взема страна във войната на Русия срещу Украйна и не е предоставил значима военна помощ на Украйна.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама