НОВИНИ


Салман Рушди, две години след нападението: Окото ми висеше като варено яйце, мислех че умирам

0 2486 15.04.2024
Салман Рушди, две години след нападението: Окото ми висеше като варено яйце, мислех че умирам
Ройтерс/Reuters

Сър Салман Рушди разказва пред Би Би Си със смразяващи подробности какво си спомня от нападението преди две години, при което е намушкан с нож на сцената. Авторът, носител на наградата "Букър", споделя, че окото му е останало да виси по лицето му "като варено яйце" и че загубата на окото "го разстройва всеки ден".


"Спомням си, че си мислех, че умирам", каза той. "За щастие, грешах."

 

Писателят заявява, че използва новата си книга "Нож" като начин да се бори срещу случилото се. Рушди има "безумни сънища" за нападението с нож

Нападението е извършено в образователен институт в щата Ню Йорк през август 2022 г., когато той се е подготвял да изнесе лекция.

 

Той си спомня как нападателят се приближил "със спринт по стълбите" и го намушкал 12 пъти, включително във врата и корема, в атака, продължила 27 секунди.

 

"Не бих могъл да се преборя с него", казва авторът. "Не можех да избягам от него."

 

Сър Салман каза, че е паднал на пода, където е лежал с "впечатляващо количество кръв" около себе си. С хеликоптер е бил откаран в болница, където се е възстановявал шест седмици.

 

76-годишният британско-американски писател от индийски произход е един от най-влиятелните съвременни писатели. Нападението доминира в новинарските заглавия по целия свят.

 

Преди това Салман прекарва няколко години в нелегалност, след като публикуването на "Сатанински стихове" през 1988 г. предизвиква заплахи срещу живота му.

 

Той признава, че си е помислил, че някой ден някой може да "изскочи от публиката". "Ясно е, че би било абсурдно да не ми е минало през ума."

Нападението уврежда черния дроб и ръцете на сър Салман и прекъсва нервите на дясното му око.

Окото му изглеждало "много подуто, подуто", казва той. "То сякаш висеше от лицето ми, седеше на бузата ми, казах, че е като меко сварено яйце. И беше сляпо."

 

Сър Салман каза, че загубата на едното око "ме разстройва всеки ден". Той смята, че трябва да внимава повече, когато слиза по стълби, пресича път или дори когато налива вода в чаша.

 

Но смята, че е имал късмет, че е избегнал мозъчно увреждане. "Това означаваше, че всъщност все още мога да бъда себе си."

 

Водещият на събитието, на което сър Салман е бил намушкан с нож, заяви пред Би Би Си, че съжалява, че не е могъл да направи повече, за да предотврати нападението.

 

"Имаш чувството, че ако беше действал по-бързо, много от това можеше да бъде предотвратено", каза Хенри Рийс. Но благодарността на сър Салман към хората, които са му помогнали в деня на нападението, включително и към Рийз, както и към лекарите, които са се грижили за него, е ясна още от първата страница на "Нож".

 

Книгата е посветена просто на "мъжете и жените, които спасиха живота ми".

За първи път сър Салман разкрива какво би искал да каже на предполагаемия си нападател. В "Нож" Рушди провежда въображаем разговор с нападателя си, в който отговаря на това.

 

Хади Матар, 26-годишен жител на Ню Джърси, е обвинен, че го е намушкал с нож. Матар не се е признал за виновен и е задържан без право на гаранция.

В интервю за New York Post, дадено от затвора, Матар заяви, че е гледал видеоклипове на сър Салман в YouTube. "Не харесвам хора, които са неискрени по този начин", каза Матар.

 

"В Америка много хора се преструват на честни, но носят маски и лъжат. И това би ли било причина да ги убием всички?" - пита той.

 

Сър Салман никога не се е срещал с нападателя си. Но вероятно ще се изправи лице в лице с него в съда, когато започне процесът.

Процесът беше отложен, след като адвокатите на обвиняемия заявиха, че имат право да се запознаят с книгата на сър Салман, тъй като тя може да бъде доказателство. Сега се очаква то да се проведе през есента.

 

Превод и редакция ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама