НОВИНИ


Военният министър Атанас Запрянов: Докато има война между Русия и Украйна, сигурността в Черно море е под въпрос

8 2557 15.04.2024
Военният министър Атанас Запрянов: Докато има война между Русия и Украйна, сигурността в Черно море е под въпрос
Атанас Запрянов

Докато има война между Русия и Украйна, сигурността в Черно море ще остане под въпрос. Това стана ясно по време на Втората конференция по сигурността в Черно море, на която домакини са България и Украйна.


Според служебния министър на външните работи Стефан Димитров войната възпрепятства и търговията по вода.

 

„Нарушавайки важни транспортни маршрути и вериги за доставки, и причинявайки голям брой жертви, войната промени начина, по който мислим за правенето на бизнес. Планирането на международното търговско сътрудничество, мисленето за бъдещето на нашата индустриална база и енергийната сигурност, безразборните бомбардировки, нападенията с дронове срещу икономически и социални структури имат висока човешка цена. Тези смъртоносни разрушения и тежки дългосрочни последици за околната среда ще се усещат далеч извън пряко засегнатите райони“, коментира още Димитров.

 

Във връзка с иранската атака с дронове и ракети в нощта срещу неделя, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов изрази надежда, че ако има ответни действия от Израел, те трябва да са премерени:

 

"Да, ще има отговор, но дали ще бъде директен върху Иран? Това е големият въпрос. За първи път Иран извърши директен удар от неговата територия по територията на Израел. Иначе за това големият въпрос е как сега ще постъпи израелското правителство, което в момента има пълен международен съпорт да отговори по подходящ начин, но пропорционално и премерено. Моето очакване е, казах го, те ще продължат да нанасят удари и да се борят, те няма да спрат да се борят с "Хамас".

 

В Конференцията участват делегации на 42 държави, както и осем международни организации.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама