НОВИНИ


Анализатори: Има усещането за тотална липса на държавата

7 2647 15.04.2024
Анализатори: Има усещането за тотална липса на държавата
Димитър Марков

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията смята, че новоназначенията няма да доведат до промяна, а дали са повлияли на изборите, ще стане ясно след провеждането им. Тези дни станахме свидетели на някои промени по високите етажи на властта в кабинета "Главчев".. След като беше сменен зам.-председателят на ДАНС Петър Петров, последваха нови назначения в МВнР. Служебният премиер назначи двама зам.-министри - Стоян Темелакиев и Тони Тодоров.


"Насади се сериозно напрежение върху ролята на Министерството на вътрешните работи, в частност на министъра на вътрешните работи за организацията на работата и провеждането на изборите. Има фокусиране на общественото внимание върху това министерство. Кадровите промени, скандалите с главния секретар, подронват авторитета на институцията, донякъде и доверието на гражданите, че изборите ще са честни", коментира Марков.


Изборният експерт Румяна Дечева отбеляза, че институциите, които участват в организацията на изборите, са много.

 

"Нито една от тях, освен ЦИК, няма как да бъде решаващ фактор. Фактът, че се фокусираме в едно министерство, което има по-скоро охранителни функции при организацията и след това, показва сигнали за опит за безсмислено въздействие. На тези избори принципът уседналост важи единствено за европейските избори, не очаквам голямо преселение. Единствено местните избори имат потенциал с няколко гласа, с един автобус хора, резултатът да бъде променен", каза Дечева пред Bulgaria ON AIR.

 

Според Дечева се създава усещането за тотална липса на държава и това да гаратира справедливост и правосъдие.

 

“Докато правосъдието е през медиите и се изразява в снимки на пудели, килчета в чекмеджета, обществото няма как да има доверие към институциите. За последната година ставаме свидетели на индикации за недопустимо, скандално вмешателство на различни външни кръгове в работата на институциите на изпълнителната власт и съдебната власт", анализира Марков.


Контролираният вот до голяма степен зависи от бедността, на мнение е Румяна Дечева. Има хора, които живеят в условия на бедност или са енергийно бедни. Други нямат достъп до нормалн здравеопазване. “Тези зависимости са държани, за да я има тази група, която да накланя везните по време на избори. Трябва да сме активни", призова още тя.

 

Институциите и политическите партии цинично са забравили да убеждават гражданите в аргументите за своите избори, посочи Димитър Марков. "Не виждам проблем, ако си работил в една администрация, доказал си своя опит и продължиш да работиш в следващата администрация при различно политическо ръководство. Инстинктът на обществото да иска се притъпи", добави представителят от Центъра за изследване на демокрацията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама