НОВИНИ


Шеф на АГ-отделение в ареста за убийство на бебе

13 5087 01.12.2010
Шеф на АГ-отделение в ареста за убийство на бебе

Четирима лекари от горнооряховската болница са задържани вчера по обвинение за умишлено убийство на бебе, съобщи днес говорителката на Окръжна прокуратура Румяна Ирманова.



Арестувани са началникът на АГ-отделението д-р Димитър Сотиров и колегите му Стефан Лазаров, Михаил Милатович и Катя Гецова, обяви и директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново комисар Живко Коцев. Срещу тях е образувано досъдебно производство по чл. 116 от Наказателния кодекс, който предвижда затвор от 10 до 20 години за умишлено убийство.

Сигналът в полицията е бил подаден от 17-годишно момиче от Лясковец, което на 28 ноември родило бебе в седмия месец. Девойката е заявила, че детето било родено живо, и е умишлено умъртвено от лекарски екип, който я израждал.

Веднага след раждането в неделя медицинският екип съобщил на майката, че детето е родено мъртво. Бебето било оставено в стая в отделението. Случайно минала покрай него служителка в отделението забелязала, че детето се движи и съобщила на лекарите, че новороденото е живо. Изяснено е, че то е преместено в кувьоз, след това няколко пъти извеждано оттам и местено по неясни причини. Около 20 часа след раждането си бебето е починало. Майката се усъмнила в твърденията на лекарите, че детето е родено мъртво и подала сигнал в полицията.

Тялото на бебето е открито в камера, в която се съхраняват биологични отпадъци, предназначени за изпращане в София за изгаряне, съобщи още комисар Живко Коцев. „Това е абсолютно недопустимо и поставя под въпрос редица други израждания и действия в тази болница”, добави той.

Полицаи вече са претърсили болницата в Горна Оряховица и са иззели необхдимата документация. Разпитани са над 17 медицински лица, но тепърва ще се изяснява съпричастността на всеки един към случилото се и е възможно да има и още задържани, добави комисар Коцев. „Имаме данни, че са извършени умишлени действия, които са довели до смъртта на плода”, уточни той.

Делото наблюдава и зам. Окръжният прокурор Светослав Калчев. Назначена е комплексна експертиза в катедра по „Съдебна медицина” в Александровска болница в София, която трябва да установи причините за смъртта на бебето.

По-късно днес ще стане ясно дали на задържаните лекари ще бъде поискана по-тежка мярка за неотклонение.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама